О библиотеци

Носилац свих културних манифестација у општини Мали Зворник је Библиотека “17. септембар”, која је на себе преузела улогу некадашњег Дома културе. Библиотека располаже значајним фондом књига – преко 33.000 наслова.

На компјутеризацији књишког фонда и умрежавању се и даље ради. У оквиру библиотеке смештена је Завичајна збрика, која чува библиотечки материјал везан за историју културно-просветног живота Малог Зворника и његове околине у прошлости.

Библиотека организује гостовања професионалних и аматерских културно-уметничких друштава, позоришта, песника, ликовне изложбе и бројне друге смотре, сусрете и такмичења.

Директор библиотеке

Директор Библиотеке “17.септембар” Славојка Спасеновић (рођена 20.05.1962. године у Малом Зворнику, мајка једног детета), вишегодишњи радник на организовању културних манифестација, по образовању наставница биологије.

Библиотека има салу са 250 места, а у својим просторијама организује курсеве енглеског језика, као и различите секције: фолклорна, драмска, музичка и рецитаторска. Као посебно интересантне културне манифестације организоване од стране Библиотеке у Малом Зворнику издвајају се следеће:

  • Месец књиге – октобар – који се обележава најразноврснијим програмима (прикупљање књига за поклон Библиотеци, награђивање најактивнијих читалаца у протеклој години, избор најчитаније књиге, бесплатно учлањивање ђака-првака, организовање књижевних сусрета, изложби књига, позоришних представа и сл.);

  • Осмомартовска изложба народне радиности зворничког краја – (већ се традиционално организује, а жене тада излажу ручне радове и друге експонате старе и преко 150 година; ова манифестација окупља и жене из околних општина);

  • Ликовна колонија – се организује у јуну већ другу годину за редом (ова манифестација ће прећи у традиционалну);

  • Ликовна секција Дома културе – организује 2-3 пута годишње изложбе слика;

  • Песниче народа мог – Традиционална смотра рецитатора, која је општинског и међуопштинског карактера, организује се сваког маја;

  • Сомовијада – риболовачко-културна манифестација, традиционално се одржава крајем сваког јула, а три вечери узастопно заступљен је разноврстан културни програм;

Од децембра 2006. године у оквиру Библиотеке уторком и четвртком од 11 часова ради Дечје одељење . Што се тиче садржаја, деци се овде нуди читање и причање бајки, гледање дечјих филмова путем ДВД уређаја и након тога илустровање доживљеног. Тако настале илустрације Библиотека касније користи у изложбама. Одељење води виши књижничар Слађана Гошњић.