У етно селу Станишић, поред Бијељине, од 4. до 6. децембра 2013. године одржан је тренинг у оквиру пројекта “Мудро коришћење заједничких природних ресурса – пут ка одрживости прекограничног региона Србија/БиХ”, који реализују Унија еколога UNECO из Београда и Центар за околишно одрживи развој из Сарајева. Радионици су присуствовали представници свих шест општина које су обухваћене пројектом (Братунац, Љубовија, Зворник, Мали Зворник, Богатић и Бијељина), представници невладиних организација, итд. Први дан радионице, 4. децембар протекао је у дискусији о извештајима о стању природних ресурса и притисцима у свакој од шест општина обухваћених пројектом. Други део дана био је резервисан за рад у групама, где су се представници прекограничних општина упаривали (Братунац-Љубовија, Мали Зворник-Зворник, Бијељина-Богатић) и заједно идентификовали проблеме који се јављају у прекограничном контексту.

         Централни дан тренинга протекао је у неколико презентација које су представљене присутнима. Најпре је мали увод у основне податке о аархуској конвенцији направила Мирјана Бартула из Уније еколога, да би се на њено излагање надовезали Младен Рудеж из Федералног министарства околиша и туризма из Сарајева који је говорио о приступу информацијама о животној средини у БиХ, и Љиљана Станишљевић из Министарства за просторно уредјење, градјевинарство и екологију која је причала о правном и институционалном оквиру учешћа јавности у поступцима процене утицаја и издавања еколошких дозвола. Уследило је презентовање искустава из праксе у примени аархуске конвенције у БиХ и Републици Српској, да би после ручка било речи о техникама за пружање и добијање информација и примерима из праксе у БиХ и Србији.

          Последњи дан је започео презентацијом Срђана Матовића, представника и менаџера Архус центра из Крагујевца који је говорио о  учешћу јавности у одлучивању о питањима животне средине у Србији, која је била праћена излагањем о истој теми Сабине Јукан само о питањима животне средине у Босни и Херцеговини. Радионица је завршена дискусијом о наредним активностима (идентификовањем прекограничних проблема, припрема презентација, организација и реализација отворених форума за партнерске општине).

{gallery}2013stanisici{/gallery}