У засеоку Зверовићи у Доњој Трешници у четвртак 31. октобра пуштен је у рад новоизграђени далековод са две трафо станице, Зверовићи 1 и 2, чија изградња је започета пре седам година.

   Нови директор лозничке електродистрибуције Зоран Грујичић на отварању далековода у Зверовићима рекао је да је завршетак ових радова за Електродистрибуцију био приоритет с обзиром на то да су мештани овог засеока имали веома слабе напонске прилике и да је изградња далековода започета још 2006. године. Према његовим речима далековод представља заједничку инвестицију Електродистрибуције и Општине Мали Зворник вредну око 6 милиона динара. Он је истакао да је Општина Мали Зворник финансирала грађевинске радове те да је свој посао обавила на време.

 

       Грујичић је рекао и то да је план радова на подручју општине Мали Зворник за наредни период врло обиман и да је у складу с тим склопљено више уговора о заједничким улагањима. Он је истакао да ти уговори у овом тренутку веома помажу у набавци стубова и дугог материјала и додао да ће њихова уградња уследити према динамици и плану који је заједнички усаглашен у складу са потребама на трену, најпре у оним деловима општине Мали Зворник где је снабдевање струјом најлошије.

       Заменик председника општине Мали Зворник Зоран Јевтић изразио је задовољство што на дан Светог Луке, који је крсна слава многих породица у овом селу, може да обрадује мештане пуштањем у рад објеката који ће им омогућити знатно боље снабдевање струјом. Он је истакао да је завршетак радова на изградњи далековода резултат добре сарадње новоизабраног руководства Електродистрибуције Лозница и општине Мали Зворник.

       Завршетак радова на изградњи два километра далековода у Зверовићима са две трафо станице снаге 160 киловат – ампера и 50 КВА допринеће да овај удаљени, брдски засеок општине Мали Зворник коначно има квалитетно снабдевање електричном енергијом.

       Према речима мештана досадашње снабдевање струјом у овом делу општине Мали Зворник било је толико лоше да често није могло да подржи истовремени рад неколико кућних апарата а и осветљење је било веома слабо. У зимским месецима прекиди у испоруци струје у Зверовићима били су врло честа појава.

       Засеок Зверовићи удаљен је око четири километра од центра Доње Трешнице, села којем припада и са којим је повезан уским макадамским путем. По природним лепотама и богатствима која га карактеришу ни мало не заостаје за другим брдским крајевима у Србији, које врло радо походе туристи, али је недостатак путне и друге инфраструктуре разлог зашто га у задње време напуштају они који су овде рођени. По речима мештана, због лоших услова за живот и незапослености из овог засеока у последнњих неколико година одселило се више породица а домови су остали закључани и празни. Ипак, пример породице Васић и других, које упркос свему остају да живе у родном селу, јер су како кажу навикли да овде живе и раде, охрабрује у сваком погледу али и обавезује челнике овог места да раде на побољшању инфраструктуре и услова за запослење становништва овог краја. 

       Пракса показује да су мале средине у Србији, у којима се врло често и по правилу тешко живи, места одакле потичу талентовани људи које тешкоћа живљења и одрастања није спречила да касније у животу остваре успешну каријеру. Један од таквих примера је и младић Милош Васић, репрезентативац Србије у веслању, учесник прошлогодишње Олимпијаде у Лондону, пореклом из овог села, којег смо приликом праћења овог догађаја срели у његовом родном месту у којем борави поводом обележавања крсне славе своје породице. Том приликом он је рекао да је веома задовољан због пуштања у рад новог далековода који ће мештанима омогућити боље снабдевање струјом. Што се тиче спорта којим се бави, Милош каже да су сада у току припреме за такмичење на Европском првенству које ће у мају бити одржано у Београду. Он је позвао све који буду у прилици да дођу и пропрате ово такмичење и обећао да ће се потрудити да нас обрадује новим успехом. Милош је истакао и то да је са замеником председника општине Мали Зворник Зораном Јевтићем разговарао о могућностима за покретање спортског клуба који би окупљао младе талентоване за веслачки спорт, а у циљу проналажења нових талената који би се заједно с њим припремали за неке од следећих олимпијских игара.

       Овај значајан догађај у Доњој Трешници и лепо време које је донело продужено Михољско лето додатно су допринели свечаној атмосфери, која у многим домовима влада због прославе крсне славе Светог Луке, али и осећају задовољства који ће засигурно бити присутан и убудуће захваљујући коначном решавању проблема у снабдевању електричном енергијом у овом селу.

 

{gallery}2013zverovici{/gallery}