Мали Зворник, 01.11.2018. године

На данашњи дан пре тачно пола века, 01. новембра сада већ давне 1968. године, у Малом Зворнику почела је да ради Предшколска установа „Црвенкапа“. Била је то прва установа за смештај и боравак најмлађих у новоформираној општини, основаној 13 година раније, која је до данас остала и једини дечји вртић у овом месту. Током пет деценија постојања и рада напредовала је и развијала се заједно са општином и израсла у савремену установу, са готово идеалним условима за боравак малишана. 

Од оснивања „Црвенкапа“ је радила углавном под окриљем Скупштине општине Мали Зворник, изузев периода од 1976. до 1991. године, у којем је у првих пет година деловала здружено са Основном школом „Бранко Радичевић“, док је у преосталих 10 година радила самостално, под надзором тадашње Самоуправне интересне заједнице (СИЗ) дечје заштите. 

У аналима обданишта забележено је да је барака некадашњег предузећа „Прогрес“ била прва адреса на којој је установа радила након формирања. У почетку, у два одељења боравило је око 18 малишана, као и група продуженог боравка. Први наименовани управник вртића била је васпитачица Ружа Милутиновић. 

До половине осамдесетих година установа се више пута селила, у потрази за квалитетнијим простором за рад, који би малишанима омогућио боље услове боравка. 

Бараке и приватне куће адаптиране у вртић 1986. године заменила је модерна зграда у центру Малог Зворника, крај шеталишта поред реке Дрине, саграђена наменски за смештај малишана, која је и данас њихов други дом. 

У установи истичу да је међу најзаслужнијима што данашњи објекат малозворничке предшколске установе постоји и функционише први директор установе Александар Лукић, којег описују као тихог и ненаметљивог човека, чија величина се огледала у посвећености послу и настојању да оставари племените циљеве. 

Зграда је првобитно заузимала површину од 881 м2 и могла да прими око 100 деце. Са повећањем наталитета у опшини, ради повећања капацитета установе, у годинама које су уследиле вршена су одређена преграђивања простора, а најзначајније промене у том погледу настале су од 2006. до 2009. године, надоградњом установе, која од тада функционише на површини од 1.048 м2, са капацитетом од 140 места. 

Значајне промене набоље у наведеном периоду извршене су у комплетном ентеријеру и екстеријеру вртића и у највећој мери огледају се у опремљености расветом, новој фасади, спољном и унутрашњем колориту, али и дидактици. 

Заједно са побољшањем смешаја за децу, унапређиван је и припремни предшколски програм за најмлађе, који је у установи званично заживео средином осамдесетих година, од када у подручним школама на територији општине постоје и веома успешно раде групе. 

Новину у области рада са најмлађима у селима на подручју општине у последњих десетак година представља доступност посебних специјализованих програма играоничког типа, за децу узраста од 3 до 5 година. 

Боља доступност обданишта деци на читавој територији општине омогућена је увођењем бесплатног превоза за малишане од куће до вртића и назад, који је у примени од 2013. године. 

Захваљујући добро планираним, благовременим и континуираним улагањима у уређење објекта вртића, као и бројним иновацијама у раду, Предшколска установа „Црвенкапа“ је једна је од најбоље уређених установа у општини и заузима завидно место у локалној заједници.

Према речима директорице установе Олге Спасојевић, која ту функцију у малозворничком вртићу обавља задњих 16 година, тачније од 2002. године, круном рада ове установе може се сматрати највиша оцена екстерних евалуатора, добијена у септембру 2016. године, која је подстрек запосленима да наставе са преданим радом на добробит детета. 

Она је најавила да су у сарадњи са општином Мали Зворник у плану нови значајни радови на унапређењу услова боравка деце у установи, који подразумевају изградњу фискултурне сале за децу, чиме би обданиште добило нових 60 м2 простора, израду спољне изолације зграде, реновирање кухињских просторија вртића, као и уређење простора Дома месне заједнице у Доњем Насељу, за потребе рада са децом у том насељу, што би био капацитет за увођење целодневног боравка за око 50 малишана. 

Различитим облицима рада са најмлађима у овој установи у школској 2018/2019. години обухваћено је око 300 малишана из Малог Зворника и околних насеља, од чега припремни предшколски програм похађа укупно 80 деце. 

Значајан јубилеј, пола века од оснивања ПУ „Црвенкапа“, колектив и полазници вртића обележиће у петак, 02. новембра, свечаном приредбом у Дому културе Мали Зворник под називом „Црвенкапа – наш вртић“, у 13.30 часова. Пре приредбе, гости на прослави годишњице установе, од 12.00 часова, у вртићу моћи ће да виде изложбу дечјих радова, постављену поводом годишњице установе и пола века предшколства у Малом Зворнику. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-11-01_crvenkapa{/gallery}