У месној заједници Центар у Малом Зворнику у суботу, 05. јуна, организовано је чишћење и уређење обале реке Дрине, где ће 12. јуна бити одржана традиционална риболовна спортско-туристичка манифестација „Скобаљијада и Гурманијада“.

Акција је реализована у оквиру обележавања Међународног дана заштите животне средине, у сарадњи општине Мали Зворник, Јавног предузећа „Србијашуме“ и Јавног комуналног предузећа „Дрина“.

Учестовали су грађани, радници ЈКП „Дрина“, као и запослени у ЈП „Србијашуме“, на челу са директором овог предузећа Игором Брауновићем и председником општине Зораном Јевтићем.

„Не може нико да очисти онолико колико ми можемо да запрљамо. То није само овде случај, свуда је тај проблем. Имамо предивну реку Дрину, Зворничко језеро, али у њих стиже што не треба из других узводних општина где, нажалост, имамо на обали реке лоциране депоније отпада“, рекао је овом приликом Јевтић.

„То стиже овде и наша општина не може сама све да очисти. Kључ је у нама, свим грађанима, да се пре него што бацимо парче папира или флашу запитамо шта то радимо, колико људи треба да иде за нама да све очисте. Наше KЈП ‘’Дрина’’ је пре пет година имало 71 запосленог, а сада их је 49, и једноставно не могу све да постигну. Морамо сви да водимо рачуна о Дрини, језеру, шуми, да их не прљамо. Ово је увод у манифестације које следе ‘’Скобаљијаду и Гурманијаду’’ за седам дана, као и ‘’Дрина је смисао живота’’ крајем јула“ – казао је Јевтић.

У оквиру акције чишћен је део обале од хидроелектране ‘’Зворник’’, низводно ка Старом мосту, а екипе су упућене и у месне заједнице у приобаљу Зворничког језера, које је место бројних летњих културно – спортских и туристичких дешавања.

Према речима председника општине, жеља локалне самоуправе је да акција постане традиционална, да буде проширена и ка шумама, а у плану је да све месне заједнице буду очишћене, бар њихови централни делови, уз подршку KЈП ‘’Дрина’’.

Игор Брауновић, директор ЈП ‘’Србијашуме’’, рекао је да се ово предузеће придружило општини да заједнички на овакав начин обележе Светски дан заштите животне средине и очисте отпад око реке Дрине.

„Ово је и прилика да пожелимо да Дрина буде увек река која ће да спаја и чија ће вода носити само оно што је биљног или животињског порекла. Наша активност је пошумљавање, озелењавање, а сада смо хтели да урадимо и ово, да се посветимо овом виду заштите животне средине, чишћењем приобаља Дрине“, казао је он.

Љиљана Ристановић