Мали Зворник, 23.04.2018. године 

Обнова мреже ниског напона у Малом Зворнику настављена је ових дана радовима на објектима у Великој Реци, Цулинама и Сакару, у укупној дужини од 7790 метара. Реконструкцију мреже, вредну 16.658.098 динара, финансира и изводи Електропривреда Србије (ЕПС). Актуелни радови обухватају замену дотрајалих дрвених стубова новим, армирано бетонским, у оквиру којих ће у наведеним селима бити уграђена 181 нова бандера. 

Председник општине Зоран Јевтић каже да су обновом нисконапонске електро мреже, која се у малозворничким селима одвија већ неколико месеци, услови за снабдевање струјом знатно побољшани. Он је подсетио да су радови договорени прошле јесени у Лозници, на састанку председника Републике Србије Александра Вучића и чланова Владе са председницима општина Мачванског округа, приликом разговора о потребама и проблемима општина у Подрињу и могућностима њиховог ефикасног решавања. 

„Општина Мали Зворник том приликом, поред осталог, тражила је реконструкцију нисконапонске електро мреже на најкритичнијим локацијама, имајући у виду долазак зимског периода, који са собом носи тешкоће у снабдевању струјом, услед лошег техничког стања мреже“, рекао је Јевтић, истичући да је убрзо након тог састанка општину посетио генерални директор Електропривреде Србије Милорад Грчић, са којим је детаљније разговарано о стању на терену и направљен детаљан план активности за решавање најургентнијих проблема. 

„Радови су почели врло брзо након ових састанака, већ у новембру, најпре у Доњој Борини, Радаљу и Амајићу, где је обновљено 5620 метра мреже и уграђено 110 нових бетонских бандера“, навео је Јевтић.              

У насељу Богдановићи у Доњој Борини реконструкција мреже обављена је у дужини од 2350 метара, при чему су дуж мреже уграђене 53 нове бетонске бандере. 

Дужина обновљене мреже у Лазићима у Радаљу, где је уграђено 30 нових бетонских стубова, износи 2050 метара, док је у Амајићу, на локацији „Каменолом Стобекс“ обновљено 1220 метара мреже и уграђено 27 нових стубова.

Први пролећни сунчани дани послужили су за наставак радова на реконструкцији електро мреже у општини Мали Зворник. 

Према Јевтићевим речима, актуелни радови одвијају се на четири локације у општини, у селима Сакар, Цулине и Велика Река. 

На траси трафостанице „Ада“ у Цулинама радници ЕПС-а изводе обнову 2350 метара мреже и уградњу 46 нових стубова. У насељу Пантелићи у Сакару радови обухватају реконструкцију мреже у дужини од 1680 метара и уградњу 44 нова бетонска стуба, док се у Великој Реци радови одвијају на изводима из две трафостанице, „Хладњача Веселиновићи“ у дужини од 2480 метра, уз замену 59 стубова, и „Врањача“, која обухвата обнову мреже у дужини од 1280 метара и уградњу 32 нове бандере. 

Љиљана Ристановић