Законом је забрањено спаљивање остатака, стрних усева, смећа и биљних остатака

Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије – Одељење Шабац,  апелује на грађане да не пале траву и ниско растиње на отвореном простору, на обрадивим површинама и у близини шума, због изазивања опасности по безбедност грађана и имовине.

Моле се грађани, да уколико примете, да неко пали траву и ниско растиње или примете већ постојећи пожар на отвореном, ОДМАХ о томе обавесте најближу ватрогасно-спасилачку јединицу, на број телефона 193, полицијску станицу на број телефона 192 или 015 / 471-011 или Оперативни центар на број телефона 1985, како би се спречило даље ширење пожара.

 

Истичемо да је у Србији, од последица продуката сагоревања и ширења пожара услед паљења остатака на отвореном, прошле године 20 особа изгубило живот, 48 било лакше и теже повређено, док је материјална штета велика и тешко процењива.

Подсећамо да је Законом о заштити од пожара забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивања биљних остатака, као и да су за непоштовање ове одредбе законом предвиђене високе новчане казне – за правна лица од 300,000 до милион динара, а за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара.

Изазивање пожара представља опасност по живот и имовину грађана и регулисано је Кривичним закоником Републике Србије, а чланом 278. овог Законика, за кривична дела против опште сигурности људи и имовине и за изазивање опште опасности, за починиоце су предвиђене високе затворске казне од шест месеци до пет година. 

Одељење за ванредне ситуације у Шапцу
01.04.2015. године