02. фебруар 2018. године

Повељу о сарадњи и братимљењу општине Мали Зворник са општином Херцег Нови председник малозворничке општине Зоран Јевтић потписао је данас у Херцег Новом са својим црногорским колегом Стеваном Катићем. Челници двају општина документ су потписали с циљем унапређења и подизања на виши ниво институционалне сарадње локалних самоуправа, верујући да то има изузетан потенцијал који може довести до унапређења квалитета живота од користи за обе локалне заједнице. 

Повеља о братимљењу Малог Зворника и Херцег Новог предвиђа успостављање и ширење привредних, социјалних и културних веза две општине, које ће се заснивати на сарадњи у области образовања, економије и привреде, културе, спорта, туризма, здравства, комуналних делатности , као и на другим пољима из делокруга надлежности локалних самоуправа. 

Поводом потписивања документа, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић изјавио је да званично успостављање сарадње са општином Херцег Нови додатно учвршћује постојеће добре односе два места и њихових грађана, пружајући и формалне услове за конкретне активности, које треба да допринесу побољшању квалитета живота оба места. 

Он је истакао да је Повељом о сарадњи и братимљењу општине Мали Зворник са општином Херцег Нови предвиђено оснивање Савета за билатералну сарадњу, као средства за континуирану сарадњу и ефикасну међусобну комуникацију две општине. 

Кроз институционалну сарадњу међу општинама биће омогућена размена искуства и добрих пракси, те припрема и реализација заједничких активности од интереса и значаја за развој локалних заједница, што, поред осталог, конкретно подразумева заједничку припрему и подношење пројеката на доступним домаћим и међународним конкурсима.

Јевтић у Херцег Новом борави данас и предстојећег викенда на позив руководства те општине, у оквиру 49. манифестације “Празник мимозе”, по којој је овај град надалеко познат. 

Осим са општином Херцег Нови, општина Мали Зворник успостављене братске везе има и са општинама Косовска Митровица и Трговиште. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-02-02_bratimljenje_herceg_novi{/gallery}