У општини Мали Зворник поново је у порасту број заражених вирусом корона. Према подацима Дома здравља, у последња 24 сата, од 11 тестираних, 8 лица било је позитивно.

Из ове установе апеловали су на суграђане да ситуацију схвате озбиљно и наставе да се придржавају прописаних противепидемијских мера.

У извештају Дома здравља наведено је да је од 22.02. до 28.02.2021. године у Ковид амбуланти ове установе прегледано 60 пацијената са акутним респираторним тегобама. Од укупног броја тестираних, позитивно је 6 пацијената, а број активно оболелих на територији општине је 8. Дом здравља наводи да се 41 пацијент јавио први пут, са симптомима који могу указивати на Ковид инфекцију, док су остали прегледи били контролни. У наведеном периоду смањен је број прегледа и епидемиолошка ситуација је била доста повољнија. Урађено је 35 антигенских тестова и 3 PCR теста.

Према речима др Синиша Бурић, координатора у процесу вакцинације становништва, имунизација на подручју малозворничке општине одвија се према протоколу. Од почетка вакцинације, 20. јануара текуће године, на пункту за имунизацију који је формиран у фискултурној сали Средње школе до 28.02.2021. године вакцинисано је 2215 грађана. Од тога је ревакцинисано 725 пацијената. Данас, 01. марта, вакцинисан је 41 пацијент.

У извештају Дома здравља наведено је да Ковид амбуланта ради од 07 до 15 часова. У амбуланти раде 1 доктор и 1 медицинска сестра. Све потребне лабораторијске анализе одвијају се у просторијама Ковид амбуланте, као и РТГ снимање плућа, која је једна од дијагностичких метода. Овде раде и тестирање антигенским тестовима, PCR тестовима и брзим серолошким тестовима, чиме се утврђује присуство антитела. Процену за тестирање и врсту теста одређује лекар у Ковид амбуланти, а на основу анамнезе, прегледа и урађене дијагностике. Процес рада одвија се по утврђеним протоколима за лечење Ковид пацијената, а по потреби пацијенти бивају упућени у тријажни центар при Општој болници у Лозници, ради даље дијагностике и лечења.

Љиљана Ристановић