Мали Зворник, 23.06.2020. године

Чланови Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник размотрили су јутрос информацију о стању на подручју општине Мали Зворник и предузетим хитним мерама, услед обилних падавина и изливања бујичних водотокова. 

Констатовано је да су бујице на више локација у општини проузроковале оштећења путева, мостова, водоводне мреже и поплавиле више стамбених и других објеката, а најтеже су погођене месне заједнице Доња Борина, Радаљ и Доња Трешница. 

Услед поплаве, у овим месним заједницама саобраћај се одвија отежано, док је у појединим деловима дошло је и до прекида у водоснабдевању. 

У Доњој Борини поплављено је више стамбених и других објеката, међу којима и фудбалско игралиште. 

Оштећења су евидентна на путевима, мостовима, водоводу и другој инфраструктури. 

Набујала река Пљештаница однела је део пута у месној заједници Будишић. 

Радаљска река излила се код Баћиног моста и Милића моста и на више локација оштетила или у потпуности однела делове регионалног пута у Радаљу. 

У Доњој Трешници бујица је на више места поткопала пут и оштетила носећи стуб новоизграђеног моста, недалеко од каменолома у овом селу. 

Због изливања воде на коловоз, на државном путу у месној заједници Доње Насеље, недалеко од железничке станице, саобраћај је током јучерашњег дана више пута био у прекиду, а током јутарњих сати одвијао се отежано. 

Хитним санирањем запушеног пропуста за воду у насељу Зељићи спречено је изливање оближњег потока и плављење овог насеља. 

Како је речено, ради трајног решавања проблема запушеног пропуста у овој месној заједници, упућен је допис надлежним предузећима „Железнице Србије“ и „Путеви Србије“ за замену цеви, односно уградњу цеви већег промера. 

Општина Мали Зворник хитно је реаговала и у свим осталим деловима општине и ангажовала све расположиве ресурсе ради заштите људи и њихове имовине и отклањању проблема у функционисању изазваних бујицама. 

До успостављања уредног водоснабдевања, у деловима општине у којима је дошло до прекида у испоруци воде локална самоуправа упутиће цистерне са водом. 

Образлажући информацију о стању на терену, услед обилних падавина, командант општинског Штаба за ванредне ситуације и председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић рекaо је да ће локална самоуправа предузети све неопходне мере да у најкраћем року санира последице поплава. 

Он је навео да је штета на терену евидентна и значајна, како на општинској инфраструктури тако и на приватним имањима, те да ће се општина најпре бавити интервенцијама и санацијом, а тек онда проценом штете. 

У наставку заседања, Штаб је донео закључак да, по престанку опасности од поплава, комисија за процену штете изврши попис штете и Штабу за ванредне ситуације поднесе извештај о штети насталој услед поплава. 

Грађани чија имања су погођена поплавом неопходно је да Општинској управи благовремено доставе захтев за попис и процену настале штете. 

Донет је и закључак да се у условима проглашене ванредне ситуације, за хитне интервенције, обезбеде средства у буџету за те намене, изнад средстава планираних Оперативним планом одбране од поплава за воде 2. реда. 

Командант Штаба и председник општине Зоран Јевтић позвао је све у локалној заједници на сарадњу у процесу предстојеће израде и доношења Плана детаље регулације речних корита, који ће омогућити планско уређење у овој области и заштиту од изливања река убудуће. 

Кључни сегмент у том процесу, према његовим речима, биће решавање имовинских односа и у том смислу неопходна је сарадња и подршка свих у локалној заједници. 

На седници је саопштено да је у последња 24 сата на подручју општине пало око 100 l/м2 кише, што је, како је наведено, скоро за 50 посто више од најављеног. 

Према последњим мерењима, проток воде кроз профил бране на хидроелектрани „Зворник у Малом Зворнику је 1200 м3/s, а увођење мера редовне одбране од поплава предвиђено је у случају протока од 1500 м3/s и више. 

Због опасности од велике количине падавина, које могу проузроковати материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња, ванредна ситуација на читавој територији општине Мали Зворник проглашена је у понедељак, 22. јуна, на хитној телефонској седници Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник. 

Одлуком о проглашењу ванредне ситуације на територији општине Мали Зворник, сви субјекти одбране од поплава стављени су у функцију, уз обавезу да, у складу са својим капацитетима, предузму све неопходне мере, у циљу спречавања и ублажавања последица великих количина падавина, заштите и спашавања становништва, материјалних добара и обезбеђења функционисања саобраћаја. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2020/2020-06-23_vanredna_situacija{/gallery}