Више од 1.300 Шапчана и гостију из других српских градова, Републике Српске, Русије, Македоније, Пољске, Словачке и Норвешке, у недељу 17. августа је маршом ка планини Церу обележило 100 година од чувене битке.

Стаза од шабачке Саборне цркве „Светих апостола Петра и Павла“ до села Текериш на планини Цер дугачка је 32,5 километара. Према речима члана организационог одбора марша Божидара Катића, због великог броја учесника темпо марша је прилагођен свим узрастима.

„Пут Цера, у част церских јунака, кренули су млади али и стари суграђани као и и родитељи са децом па смо се одлучили за више пауза током пута. За све који су пошли на врху планине је обезбеђен ручак, а током стазе и доручак, и превоз назад до Шапца“, рекао је Катић. Колону дужу од километар обезбеђује полиција а прате је санитетска возила и возила за превоз учесника који одустану од пешачења. Церски марш организује се од 2009. године а покровитељи су локалне самоуправе Шапца, Малог Зворника и Владимираца као и велики број донатора. Обележавање 100. година Церске битке у Шапцу се наставило и у понедељак када је у саборном храму вечерњу службу и помен жртвама служио патријарх Иринеј.

У тој цркви аустроугарски војници су као одмазду за пораз на Церу затворили Шапчане, мучили и стрељали људе а православне иконе секли бајонетима и пуцали у њих. Те оштећене иконе чувају се у ризници цркве.

Због страдања у Првом светском рату, када је половина грађана побијена, Шабац је добио три ордена – Француски ратни крст, Цехословачки ратни крст и Карађорђеву звезду, и прозван „Српски Верден“.

Из наше општине на „Церском маршу“ су учествовали Немања Гавриловић и Раденко Тадић.

 

{gallery}2014cerskimars{/gallery}