На Зворничком језеру у протеклих 5 дана, у акцији чишћења језера од плутајућег отпада, прикупљено је око 45 тона разног смећа, углавном пластичне и лимене амбалаже, старих уређаја и апарата, као и отпада од текстила.

Чишћење језера обављено је бродићем за отпад „CollectiX“, у организацији немачког еколошког покрета „Everwave“ и ротари клубова из Ахена, Лознице и Бијељине.

Неопходну подршку у реализацији акције пружила је локална самоуправа, у сарадњи са Јавним комуналним предузећем „Дрина“ и хидроелектраном „Зворник“.

Прикупљени отпад биће разврстан и одвојена пластична и ПЕТ амбалажа, која ће бити испоручена фирми „Еко пласт“ из Београда, на рециклажу и даљу обраду, док ће остатак отпада, у складу са прописима, бити транспортован на депонију у Лозници.

Председник општине, Зоран Јевтић, захвалио је немачком еколошком покрету „Everwave“ и свима осталима који су помогли у реализацији акције чишћења Зворничког језера, истакавши да је акција веома значајна, првенствено у погледу подизања свести становништва о важности правилног одлагања смећа, имајући у виду сталну борбу против плутајућег отпада и загађења језера.

Према његовим речима, брод „CollectiX“ показао се као врло ефикасан у сакупљању отпада на језеру и могуће је да ће на јесен бити организовано ново чишћење.

Јевтић је рекао да је акција у потпуности бесплатна за општину, односно да је финансијски подржана од стране организатора и спонзора, те да је њена реализација и у том смислу веома значајна за локалну самоуправу.

„Језеро прекривено отпадом слика је и прилика свих нас“, рекао је Јевтић, наводећи да су за настајање отпада одговорни грађани свих општина и градова наслоњених на Дрину и њене притоке.

Он је апеловао на све чиниоце у сливу реке Дрине да више раде на подизању свести грађана о важности заштите и очувања животне средине, истакавши да су неки људи својим неодговорним понашањем способни да испрљају и загаде много више него што је могуће очистити, те да нам Европска унија не може помоћи уколико сами нисмо свесни потребе и значаја очувања река и језера.

Председник Јевтић рекао је и то да општина Мали Зворник веома много ради на унапређењу стања у области заштите животне средине, те да је недавно, ради уређења приобаља, упутила захтев Привредном друштву „Дринско – лимске хидроелектране“ у Бајиној Башти и Електропривреди Србије да нађу начина и уклоне наносе муља из језера и корита реке Дрине, будући да тај део посла спада у њихову надлежност.

Он је рекао и то да су у сарадњи локалне самоуправе и грађана све чешће акције чишћења и уређења околине у месним заједницама на подручју општине, те да је у свакој од њих у плану уређење прилаза језеру или реци, као и уређење мини плажа, а у некима и изградња базена за купање.

Представник немачког еколошког покрета „Everwave“, Јан Клостерхалфен, рекао је да се ова организација бави подизањем свести људи о загађењима природне средине и да на том плану сарађује са различитим компанијама и ротари клубовима.

Организација се налази у Немачкој, недалеко од границе ка Белгији.

Према његовим речима, сличне акције у Србији немачки еколошки покрет организовао је и на Дунаву, у околини Београда, а предвиђено је да се његови представници још неко време задрже овде и учествују у новим пројектима.

Клостерхалфен је објаснио принцип рада брода за сакупљање отпада, наводећи да он након увлачења смећа врши његову компресију, те да у једној тури може да прими до 2,5 тоне отпада.
Највише је нађено пластичног и лименог смећа, старих уређаја и апарата, фрижидера и шпорета, али и отпада од текстила, као што су ципеле и одећа.

Секретар Ротари клуба из Лознице, Томислав Перић, рекао је да је акција чишћења Зворничког језера организована у сарадњи Ротари клуба из немачког града Ахена и тамошњег еколошког покрета „Everwave“ и ротари клубова из Лознице и Бијељине.

Он је навео да је у кратком року од 5 дана очишћен велики део језера и показано да се свест грађана о одлагању отпада мора мењати.

Перић је истакао да се Ротари клуб из Лознице у области свог деловања, између осталог, бави питањима екологије, односно заштите животне средине, посредујући у еколошким акцијама с циљем уређења околине.

Он је испричао да је брод за сакупљање смећа „CollectiX“, чији рад у Србији финансира Ротари клуб из Ахена, претходно био на Сави и Дунаву и очистио област око Ратног острва, а да је након тога, на иницијативу Ротари клуба из Лознице, стигао у Мали Зворник да очисти део Зворничког језера.

Секретар Перић рекао је да је лознички Ротари клуб пружио неопходну логистичку подршку у организацији чишћења језера и захвалио компанијама које су подржале акцију, као и локалној самоуправи на сарадњи.

Према Перићевим речима, Ротари клуб из Лознице наставиће да сарађује са Ротари клубом из Ахена и убудуће.

Он је истакао да су актуелни преговори да брод за сакупљање отпада у општину Мали Зворник поново дође на јесен и да тада буде реализована нова акција чишћења језера.

Перић је навео да лознички Ротари клуб на територији града често организује еколошке акције, углавном по завршетку различитих манифестација, најчешће након традиционалне регате на Жићиној плажи.

Љиљана Ристановић