09. октобар 2017. године

Дечја недеља у Малом Зворнику обележена је низом едукативних и забавних садржаја за најмлађе, уз поруку да су љубав и хуманост једине истинске вредности сваког човека. Поред традиционалног октобарског маскембала за предшколце, дружења деце с писцима и других сличних активности, у оквиру манифестације организоване су добротворне акције за прикупљање новчаних средстава за помоћ у лечењу деце са подручја малозворничке општине, оболеле од ректих болести. 

У једној од акција, ученици Основне школе „Милош Гајић“ у Доњој Трешници прикупљали су „од врата до врата“ помоћ за оболелу другарицу, продајући суграђанима хуманитарне разгледнице које су самостално израдили.

У жељи да подрже вршњаке, разгледнице су правили и продавали суграђанима и малишани у Малом Зворнику.

Куповином дечјих хуманитарних разгледница, акцију су колективно подржали одборници Скупштине општине Мали Зворник, на челу са председником општине Зораном Јевтићем.

У обележавање Дечје недеље и хуманитарне активности укључила се и Библиотека „17. септембар“ из Малог Зворника, која је допринос акцији дала у сарадњи са Удружењем Ветерана фолклора Малог Зворника и чланицама локалног Удружења жена „Незаборав“,  организујући протеклог петка концерт народних песама и игара, на којем су, као улазнице, такође продаване дечје хуманитарне разгледнице. У једноипочасовном програму у Дому културе, пред око 100 суграђана, наступио је дечји фолклорни ансамбл библиотеке, група Ветерана фолклора, вокални солисти Гордана Јанковић и Драган Лазић, уз пратњу младог солисте на хармоници Николе Јездимировића.

Према речима директорице библиотеке Славојке Спасеновић, на концерту је прикупљено 35.000 динара помоћи, која ће бити уплаћена директно на рачуне породица деце оболеле од ретких болести, на име лечења. Она је рекла да у општини Мали Зворник има више таквих породица, али да ће приход овог пута бити уплаћен породицама Игора Марковића (13) из Малог Зворника, оболелог од малигне болести  и Анђеле Јошић (12) из Цулина, која пати од ретког облика болести бубрега. 

„Знамо да је прикупљени новац недовољан за лечење деце, али у тешкој ситуацији свака помоћ је добродошла“, рекла је Спасеновић. Она је истакла да је идеја акције била да скрене пажњу локалне заједнице, и друштва уопште, на постојање оваквих породица у малозворничкој општини, на њихову потребу за подршком, као и да, у оквиру Дечје недеље, поучи најмлађе колико су емпатија и хуманост важни за друштво. 

Током Дечје недеље у ОШ „Милош Гајић“ у Доњој Трешници, у оквиру акције за прикупљање помоћи за Анђелу, обезбеђена су новчана средства потребна за финансирање трошкова њеног лечења  за око месец и по дана, док би целокупно Анђелино лечење, према најави лекара, требало да траје годину. Учитељ у овој школи, Предраг Спасојевић, који је предводио ученике у хуманитарној акцији за помоћ Анђели, каже да су месечни трошкови лечења девојчице око 30.000 динара. 

Спасојевић је најавио да ће, ради обезбеђења средстава за бар још један месец њеног лечења, Планинарско – бициклистичко удружење „Шарена Буква“ 22. октобра организовати хуманитарну планинарску шетњу, на релацији Мали Зворник – Орловине – Влашке Њиве, те да су, осим Малозворничана, подршку акцији обећали  планинари из Зворника и Лознице. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2017/2017-10-09_decija_nedelja/{/gallery}