Мали Зворник, 27.06.2018. године

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић најоштрије је критиковао појединце који ових дана спекулишу о одлуци општине о обезбеђењу бесплатног превоза у локалном јавном саобраћају за лица старија од 65 година и инвалиде са подручја општине, доводећи у заблуду грађане, који не спадају у наведену категорију, да им је ускраћено право на бесплатан превоз и да су оштећени. 

Јевтић је истакао да се ради о политички мотивисаним коментарима и покушају политичких противника да, путем ширења дезинформација о поменутој теми, дискредитују рад општинског руководства, најављујући да ће против лица која шире лажи, уколико наставе и даље да их шире, покренути законом дозвољене мере. 

Бесплатан превоз у локалном саобраћају за лица старија од 65 година и инвалиде општина Мали Зворник у 2018. години обезбедила је преко Удружења пензионера и инвалида из Малог Зворника, кроз суфинансирање програма и пројеката од јавног интереса. 

Јевтић је подсетио суграђане да је општина на овај начин наставила позитивну праксу, уведену пре годину и по дана, по којој је најстаријим грађанима и суграђанима са хендикепом омогућила свакодневни бесплатан превоз у јавном саобраћају на територији општине. 

Председник је демантовао да је тиме било ко од суграђана оштећен, истичући да Малозворничани млађи од 65 година ни раније нису имали право на повластице у локалном превозу. 

Он је додао да је лицима на које се наведена одлука односи пружена додатна подршка, тиме што им је омогућен свакодневни бесплатни превоз у јавном саобраћају, на који су, за време неких претходних власти, имали право само два дана недељно. 

„Нисмо могли да ускратимо неко право суграђанима, ако га није било. И ранијих година, изузев 2012. године, право на повластице у локалном јавном превозу имали су само суграђани старији од 65 година. На овај начин само смо наставили са позитивном праксом и подршком, коју смо за лица из наведене категорије увели и практикујемо већ годину и по дана, а која им омогућава свакодневни бесплатан превоз у локалном јавном саобраћају. Ранијих година право на бесплатан превоз најстарији суграђани имали су само два дана седмичмо“, објаснио је Јевтић. 

Председник малозворничке општине рекао је да саосећа са свима који имају потребу за овом врстом повластице, а не спадају у наведену категорију, и да би врло радо наведену страросну границу за остваривање права на бесплатан превоз померио наниже, али да су средства у буџету фактор који га у томе спречава. 

„Радићемо на томе да створимо услове да повећамо број суграђана који ће моћи да користе наведену повластицу. За сада то су само најстарији грађани и инвалиди, али ћемо се трудити да се то промени и обухвате и неке друге категорије становништва“, рекао је Јевтић, додајући да је намера општинског руководства да на сваки могући начин подржи и помогне оне којима је помоћ најпотребнија. 

Овим путем он је позвао суграђане старије од 65 година и лица са хендикепом да карте за бесплатан превоз, које ће важити у аутобусима Саобраћајног предузећа „Ластра“ из Лазаревца, званичног превозника путника на подручју малозворничке општине, преузму у Удружењу пензионера и инвалида у Малом Зворнику, до 15. јула, који је одређен за крајњи рок за преузимање документа. 

„Издавање повластица за превоз у локалном јавном саобраћају на подручју општине Мали Зворник одвијаће се свакодневно, до 15. јула, у просторијама наведеног удружења, у Улици Рибарској бб, у Малом Зворнику (тзв. зграда Грађевинара), од 08.00 до 11.00 часова. Након наведеног рока неће бити могуће преузети карте за бесплатан превоз у локалном јавном саобраћају и зато је веома важно да грађани то учине на време, у остављеном року“, објаснио је Јевтић. 

Преузимање карата за бесплатан превоз у Малом Зворнику, до 15. јула, старији суграђани могу остварити и ван наведеног термина, у договору са председником Удужења пензионера и инвалида Јованом Антонићем. Број телефона за контакт је 064/97 19 291. 

Да би преузели карте за бесплатан превоз, потенцијални корисници ове повластице потребно је да код себе имају важећу личну карту и потврду о инвалидитету. 

Љиљана Ристановић