Мали Зворник, 15.06.2020. године 

На обали Дрине у Малом Зворнику протеклог викенда одржана је јубиларна, десета по реду, Скобаљијада и Гурманијада. Такмичење у пецању Скобаља и припреми традиционалних јела, рибље чорбе, војничког пасуља и гулаша на ловачки начин, окупило је и овог пута љубитеље дружења у природи из више градова Србије и Босне и Херцеговине. Манифестацију, чији је организатор и покровитељ општина Мали Зворник, употпунио је богат културно – забавни програм за посетиоце, уз посебно осмишљен садржај за најмлађе. 

Прогласивши манифестацију отвореном, председник општине Зоран Јевтић, у присуству заменика председника општине Милоша Радојчића, истакао је задовољство што су, услед пандемије вируса корона, стечени услови да се традиционална такмичења ипак одрже у Малом Зворнику, на задовољство свих учесника и гостију, жељних дружења након дугог периода изолације. 

У обраћању учесницима и гостима, Јевтић се осврнуо на активности локалне самоуправе усмерене на унапређење разноврсности локалне туристичке понуде, наводећи да је општина Мали Зворник у том циљу покренула процедуре за уређење популарне плаже Понтон и отварање ресторана на овој плажи, на Зворничком језеру, те уређење плажа у Сакару и на Радаљском језеру. 

Као веома важне пројекте који предстоје на плану развоја туризма у општини Мали Зворник, Јевтић је издвојио и наставак реконструкције Подземног града Карађорђевића, која укључује уређење капеле за богослужење, са олтарским простором, за шта је Република Србија определила 25.000.000 динара, као и заштиту археолошког локалитета „Орловине“ на брду у центру Малог Зворника и изградњу приступних пешачких стаза до локалитета, места за одмор и видиковаца. 

Са освојених 11.750 поена, риболовац Мишо Милутиновић из Ариља победник је у пецању на десетој малозворничкој Скобаљијади. Другопласирани такмичар је Горан Ристић из Велике Реке, општина Мали Зворник, са 9.620 поена, док је треће место освојио Бојан Марковић из Лепосавића, на Косову и Метохији, са 9.250 поена. Бојан Марковић уједно је риболовац који је на такмичењу упецао најкрупнији примерак рибе, од 9250 грама. 

Најуспешнијим такмичарима, као награда од покровитеља манифестације, уручена је вредна риболовачка опрема, пехари, медаље и дипломе. 

Награђени су и најстарији и најмлађи учесници на такмичењу, Гвозден Ђурић (82) из Узовнице, Огњен Танасић (11) из Крупња и Милан Којић (11) из Велике Реке. 

Највише успеха на Гурманијади 2020 у Малом Зворнику у припреми рибље чорбе имала је екипа „Јелена“ из Љубовије. Другопласирана у овој категорији такмичења је екипа „Дринска штука“ из Лознице, а трећа екипа „Братство и јединство“ из Малог Зворника. 

У припреми војничког пасуља победила је екипа „Котлић from Комирић“ из Комирића. На другом месту је екипа „Незаборав“ из Малог Зворника, а на трећем „Рудар“ из Брасине, општина Мали Зворник. 

Најукуснији гулаш на ловачки начин, по оцени жирија, припремила је екипа „Печењара код Јове“ из Бранковине. Вицешампион у овој категорији је екипа „Гулашијада“ из Чачка, док је на трећем месту екипа „Независни синдикат полиције“ из Аде. 

Стручни жири за оцену припремљених јела чинили су Бошко Здјеларевић, представник удружења „Етно бакрач“ из Београда и Мирослав Брадоњић представник удружења „Котлић“ из Осечине и „Аматерски краљевски кувари“ из Бачке Тополе. 

Најуспешнијим екипама у свакој од категорија, као награда, припали су котлићи за кување, пехари, медаље и дипломе. 

Посетиоци су током током десете малозворничке Скобаљијаде и Гурманијаде могли да уживају уз богат пратећи програм, у оквиру којег је одржан традиционални сајам домаће радиности, здраве хране и пића, уз учешће бројних излагача из Србије и Босне и Херцеговине. 

У културно – уметничком делу програма наступила је Фолклорна секција Библиотеке „17. септембар“ из Малог Зворника и певачка група Ансамбла „Незаборав“, такође из Малог Зворника. 

На штанду малозворничке библиотеке уприличена је изложба најновијих издања књижевних дела и различитих рукотворина. 

За најмлађе посетиоце манифестације организован је посебан програм, креативна радионица за малишане, цртање, сликање и писање састава на задату тему, забава уз кловна и кловницу, цртање по лицу, прављење фигура од балона, балона од сапунице, музичке игре и друге занимљиве игрице за најмлађе. 

У оквиру обележавања јубилеја манифестације, другог дана викенда, у недељу, општина Мали Зворник за посетиоце омогућила је бесплатне посте Подземном граду Карађорђевића и културно вече, уз наступ Фолклорне секције малозворничке библиотеке и Exit X benda. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2020/2020-06-15_skobaljijada{/gallery}