Мали Зворник, 12.06.2019. године

Најбољи алас Душко Веланац

У организацији и под покровитељством општине Мали Зворник у суботу, 08. јуна, на шеталишту поред Дрине у Малом Зворнику одржана је девета риболовно-туристичка манифестација „Скобаљијада“ и „Гурамнијада“. На лепо уређеној стази, ниже Хидроелектране “Зворник”, окупило се 80 риболоваца из више градова Србије, из Београда, Ваљева, Ариља, Пожеге, Лознице, Љубовије, Косовске Мировице и Звечана, али и из суседне Републике Српске, из Бијељине, Зворника, Братунца и Милића.

Након доручка и добијања стартних бројева, промотивних мајица и других симболичних дарова организатора, аласи су кренули у риболов, из којег су се вратили шест сати касније, са богатим уловом.

Мерењем је утврђено да је највише рибе уловио Душко Веланац из Ариља, којем је са освојених 19.000 бодова припало прво место. Други је био Мирослав Гвоздић, из Клуба риболоваца из Звечана, са 12.450 бодова, а трећи, са 12.430 бодова, Милош Виријевац, такође из Звечана.

Најбоље пласирани добили су вредне награде, у виду риболовачких штапова, машиница за пецање, пехара и медаља.

Награђени су и најстарији и најмлађи учесник манифестације. Најстарији риболовац био је Гвозден Ђурић (83) из Љубовије, а најмлађи Огњен Танасић, из Крупња, који има само девет година.

На „Гурамнијади“ учествовало је 20 екипа из Малог Зворника, Зворника, Ваљева, Комирића и Крупња. Они су се такмичили у спремању војничког пасуља, гулаша и рибље чорбе.

На крају трочасовног спремања јела, најбоља у припреми пасуља била је екипа „Котлић фром Комирић“, из Комирића, у саставу Драгица Брадоњић, Драган Брадоњић и Николина Брадоњић. Друга је била екипа „Благо чиче“ из Комирића, а трећа „Удужење котлића“ Бранковина.

У спремању рибље чорбе победила је екипа Рибловачког друштва „Дринска штука“, из Лознице, у саставу Милош Цвијић и Дарко Гајић.Друга је била екипа „Котлић фром Комирић“, из Комирића, а трећа екипа „Печењара код Јове“ из Бранковине.

Најукуснији гулаш припремила је екипа „Завичај“ Мали Зворник. Њу су сачињавали Горан Симић, Гојко Симић и Алксандар Ерић. Друга је била екипа „Печењара код Јове“, из Бранковине, а трећа екипа „Незаборав“, из Малог Зворника.

Све екипе оцењивао је жири састављен од искусних кулунира из Удружења кувара Војводине „Витезови кулинарства“, Бошко Здјеларевић, Драган Митић и Мирослав Брадоњић.

Манифестацију је употпунио богат културни програм, у оквиру којег су наступили чланови фолклорне секције Библиотеке „17. септембар“.

У организацији ове установе, за најмлађе посетиоце манифестације традиционално је одржана дечја креативна радионица, такмичење у цртању и писању на задату тему, а радови малишана након тога изложени су на дечјем одељењу библиотеке.

Посебна атракција и овог пута био је туристички возић, који је бесплатно возио посетиоце дуж шеталишта поред Дрине.

Током манифестације традиционално је одржан и Сајам домаће радиности, хране, пића и сувенира, на којем су учествовали излагачи из Србије и Републике Српске, као и туристичке организације из неколико суседних општина.

{gallery}/2019/2019-06-15_skobaljijada{/gallery}