Директор Јавног предузећа „Електропривреда Србије“ (ЕПС), Милорад Грчић, приликом боравка у Малом Зворнику и обиласка ревитализованих постројења Хидроелектране „Зворник“ у четвртак, 05. августа, рекао је да је ХЕ „Зворник“ можда највећи драгуљ који после модернизације, у коју је уложено 65 милиона евра, ради са капацитетом већим за 30,3 мегавата и испуњава све еколошке стандарде у заштити Дрине.

Он је оценио да је сваки изграђени производни објекат важан за стабилност електроенергетског снабдевања Србије.

„Објекат је можда један од најбољих примера за оно што упорно потенцирам да је политика Александра Вучића да све што имамо морамо да обновимо, сачувамо и модернизујемо како би могло да ради најмање још толико времена колико је радило. А поред тога да градимо нове капацитете, да се прилагођавамо новим потребама, расту привреде и потреба становништва“, рекао је он.

Подсетио је на историјат ХЕ „Зворник“ која је у раду већ 65 година, а на чијој изградњи која је почела 1948. године је страдало 39 људи.

Навео је да је обнављење ХЕ „Зворник“ почело 2016. године и то из KФW кредита, те да је тада пројекта модернизације извађен из фиоке у којој је до тада био.

Грчић је нагласио да су 18 милиона од 65 милиона евра колико је коштала модернизација, реализовале домаће фирме.

„Српски драгуљ, фирма Михајло Пупин радила је цео управљачки систем ХЕ. Свидело се то неком или не, на ТЕНТ-у неке управљачке системе је радио Михајло Пупин, а неке Сименс. Изванредни су и једни и други, али људи који раде на командама блока које је модернизовао Пупин тврде да они боље раде него Сименс“, рекао је он.

Kако је навео, ХЕ „Зворник“ данас задовољава све еколошке параметре било европске или светске.

„Уграђени су самоподмазујући лежајеви што Дрину чини заштићенијом, а уместо неких уља се користи деминерализована вода. У циљу зашите реке урађени су и неки канали који раније нису постојали“, рекао је он.

Модернизацијом радни век ХЕ „Зворник“ продужен је за најмање 40 година колико се наводи у пројектима, а Грчић је нагласио да радни век може бити и дужи те да то зависи како се постројење буде одржавало и чувало.

Са Грчићем на постројењу јуче су боравили и рудари из Kолубаре који су жели да виде рад ове хидроелектране и упореде то са радом термоелектрана.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, захвалио је ЕПС-у, Влади Србије и председнику Вучићу на уложеним напорима и одлуци да се кроз модернизацију ХЕ уложе велика средства на простору општине.

„Мали Зворник је девастирана општина и ово много значи. Значајна средства се одавде и преко пореза сливају у општински буџет, али модернизација омогућава на неки начин свима који су до сада радили да знају да ће и остати, као и могућност новог запошљавања младих нових кадрова који би остали у Малом Зворнику“, рекао је он.

Јевтић је истакао одличну сарадњу са ЕПС-ом и рекао да ће Грчићеву посету искористити за разговор о неким надлежностима око Дрине, јер у Малом Зворнику недавно отворен иновативни центар који ће се бавити и екологијом.

„Имамо добре, супер, одличне односе па уопште не сумњам да ћемо на обострано задовољство све то решити“, рекао је он.

Реализацијом Пројекта „Ревитализација ХЕ Зворник“ допринето је већој производњи електричне енергије, мањим трошковима одржавања и продужен је животни век ове хидроелектране, за нових 40 година.

Након извршене ревитализације, остварено је повећање инсталисане снаге на новим агрегатима за 30%, односно снага „на прагу“увећана је са 92 MW на 122,3 MW.

Ово је оставарено свеобухватним радовима чији резултат су нове турбине већег пречника радног кола, које раде са знатно већим протоцима воде и знатно вишим степеном корисности, а прокопавањем речног корита низводно од бране остварено је и повећање нето пада.
Унапређена је и ефикасност на новим генераторима и блок-трансформаторима.

Практично, унапређења су извршена у свим сегментима где је то могуће на једној хидроелектрани, чиме су искоришћени максимални бенефити који могу да се остваре када су у питању пројекти ревитализације постојећих хидроелектрана.

Имплементирана су најсавременија техничка решења у овој техничкој области чиме је унапређен и еколошки аспект са становишта заштите реке Дрине.

Наиме, новим конструктивним решењима биће спречено загађење реке Дрине које би се десило у случају цурења турбинског уља или масти у речни ток.

Тренутно су актуелне завршне активности на пројекту „Ревитализација ХЕ Зворник“: финализација техничке документације, након чега ће Извођачу, Voith Hydro из Аустрије, бити издате Потврде о добром извршењу посла (Perormance Certifikates).

Ревитализовани агрегати са помоћним системима, новим разводним постројењима, блок-трансформаторима и новим системом управљања, сходно уговору, пуштани су у рад и комерцијалну употребу сукцесивно у периоду од децембра 2016. до јануара 2020. године, при чему су до сада произвели више од милион и седам стотина двадесет MWh електричне енергије.

При овоме, у више наврата, обарани су рекорди у дневној и месечној производњи електричне енергије.

Реализација пројекта одвија се из Зајма банке за обнову и развој Савезне Републике Немачке (KfW).

Укупна вредност кредитног аранжмана износи 70.000.000 евра, а укупан износ ангажованих средстава је 65.274.198 евра.

Љиљана Ристановић