У Малом Зворнику је у четвртак, 11. марта, одржана ванредна седница општинског Штаба за ванредне ситуације посвећена актуелној епидемијској ситуацији у општини.

Директор Завода за јавно здравље из Шапца, Бранко Вујковић, рекао је на седници да је ситуација у погледу епидемије вируса корона на подручју малозворничке општине стабилно лоша, да нема изражених пикова, те да очекује да ће актуелна вакцинација дати очекиване добре резултате.

Према његовим речима, од почетка вакцинације у општини Мали Зворник вакцинисано је и ревакцинисано укупно 974 грађана, од чега 6 „Фајзер“ вакцином, док су остали примили „Синофарм“ вакцину.

Он је истакао да је држава урадила одличан посао и обезбедила довољан број вакцина различитих произвођача, те да је веома битно да се тај процес настави убудуће у пуном капацитету.

Вујковић је подсетио да они који су примили вакцину против заразне болести Ковид – 19 стичу услове да развију блажу клиничку слику у случају инфекције вирусом корона, али могу да шире заразу, због чега је веома важно да сви грађани и након вакцинације наставе да стриктно поштују превентивне мере, које подразумевају обавезно ношење заштитних маски у затвореном простору, редовно прање руку и другу хигијену, као и држање прописане физичке дистанце.

Директор Завода за јавно здравље из Шапца оценио је да је општина Мали Зворник у протеклих годину дана имала веома добре резултате у погледу рада на сузбијању епидемије, што је, према његовом мишљењу, великим делом резултат озбиљног схватања ситуације и одговорног понашања свих у локалној заједници, а донекле и утицај срећних околности.

У Мачванском округу општина Мали Зворник од почетка пандемије је на 4. месту по броју оболелих на 100.000 становника, док, поређења ради, општина Љубовија тренутно држи неславно прво место по броју оболелих, што је, према његовом мишљењу, последица опуштања, будући да је у првом и другом таласу заузимала 2. или 3. место отпозади међу општинама.

Директорка Дома здравља у Малом Зворнику, Валентина Ристић, навела је да је у протеклој седмици у Ковид амбуланти ове установе обављено укупно 50 прегледа, од чега 41 први преглед, да је тестирано антигенским тестом 38 пацијената, 3 путем PCR теста.

Према њеним речима, на подручју општине Мали Зворник тренутно има 55 активно оболелих од заразне болести Ковид – 19, а од почетка вакцинације око 3000 становника вакцинисано је пуном дозом вакцине против корона вируса.

Просветни инспектор, Драган Ракић, саопштио је да је ситуација у погледу епидемије у школама на подручју општине под контролом.

Највише случајева оболелих има у основним школама у Малом Зворнику и Радаљу.

Укупно у школама оболело је 3 запослених, 2 радника су у изолацији због контакта са оболелим.

Oболелa су и 3 ученика, а група деце је у изолацији због контакта са 1 оболелим учеником.

Настава у малозворничкој средњој школи одвија се он лајн.

Након разматрања и усвајања информације о епидемијској ситуацији у општини, на седници Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник донето је и неколико закључка у циљу сузбијања ширења епидемије корона вируса.

Закључено да Општинска управа општине Мали Зворник упути хитан захтев Заводу за јавно здравље из Шапца за добијање препорука за увођење додатних превентивних мера због наглог скока броја оболелих међу запосленима.

Начелница Општинске управе, Маризела Андрић, навела је да општина у раду непрекидно примењује опште мере превенције од корона вируса, као што је рад са странкама у оквиру шалтер сале, обавезно коришћење маски, појачана хигијена простора и држање физичке дистанце.

Јавно комунално предузеће „Дрина“ добило је задатак да настави са дезинфекцијом јавних површина у општини на којима се креће велики број људи.

Љиљана Ристановић