Мали Зворник, 13.12.2019. године

За потребе набавке таблица улица и кућних бројева, у оквиру процеса ажурирања адресног регистра, општина Мали Зворник добила је од Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије 1.323.750 динара. Уговор о коришћењу наведених наменских средстава у надлежном министарству у Београду потписао је у среду, 11. децембра, заменик председника општине Милош Радојчић. 

Он је рекао да је општина Мали Зворник у оквиру креирања адресног регистра успешно обавила именовање улица и да предстоји истицање назива улица и кућних бројева, према елаборату и инструкцијама Републичког геодетског завода. 

Радојчић је навео да ће за те потребе, средствима добијеним од Министарства државне управе и локалне самоуправе, бити набављен неопходан број таблица улица и кућних бројева. 

Према уговору са министарством, општина је у обавези да набавку изврши до 01. априла 2020. године и осигура да набављене таблице буду постављене на одговарајуће локације и објекте. 

Општина Мали Зворник прва је локална самоуправа у Србији којој је Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) у мају 2018. године дало сагласност на достављени предлог назива улица и засеока, у оквиру формирања Адресног регистра општине. 

У том тренутку она је била и једина локална управа у земљи која је у предвиђеном року спровела неопходне процедуре по методологији одређеној за израду адресних регистара. 

Након добијања сагласности надлежног министарства, Скупштина општине Мали Зворник верификовала је предлог Адресног регистра општине, у оквиру којег су сви стамбени и пословни објекти на подручју општине, у 186 новоформираних улица и 59 засеока, добили кућне бројеве. 

Додељивање кућних бројева стамбеним и пословним објектима на подручју општине обавио је Републички геодетски завод (РГЗ), који за све општине у Србији израђује елаборате уличних система за креирање адресних регистара. 

Након нумерације објеката, следи израда и постављање табли са називима улица и кућним бројевима, које у свим општинама финансира Република Србија. 

Трећа и уједно последња фаза ажурирања адресних регистара подразумева успостављање пуне интероперабилности између органа, кроз благовремено усклађивање њихових база података са ажурираним регистром током 2019. и 2020. године. 

Град Лозница први је у Србији формирао Адресни регистар, као пилот град у реализацији овог пројекта. 

Након њега формирање адресних регистара настављено је у осталим општинама и градовима Мачванског округа и Сремског округа, међу којима и у Малом Зворнику. 

Добра вест за грађане, осим тога што су добили називе улица у својим насељима и кућне бројеве, јесте да услед насталих промена, неће одмах морати да мењају личне документе, већ то могу учинити након њиховог истека, док сви они који имају чиповане личне документе могу извршити промену адресе одмах након настале промене, код органа који је документ издао, без трошкова. 

Љиљана Ристановић