Из Кабинета председника општине Мали Зворник саопштено је да су представници руководства локалне самоуправе, на челу са председником општине, Зораном Јевтићем, у недељу, 15. јануара, у цркви Сабора свих Срба Светитеља у Малом Зворнику, присуствовали дочеку Епископа шабачког Јеротеја и Светој архијерејској литургији, коју је Његово преосвештенство служио у овом храму пред велики православни празник Богојављења.

Наведено је да је после литургије, у разговору челника општине са Епископом Јеротејом, договорено да он ускоро поново посети општину Мали Зворник и обиђе културно – историјски комплекс „Подземни град Карађорђевића“, цркву у оквиру овог објекта, као и храм у стени, недалеко од Подземног града, у народу познатији под називом „Нови Острог“.

У делегацији руководства општине Мали Зворник, која је у недељу присуствовала дочеку Епископа шабачког Јеротеја у цркви Сабора свих Срба Светитеља и учествовала у разговору са Његовим преоствештенством, осим председника општине, био је заменик председника општине, Милисав Деспотовић и председник Скупштине општине, Радован Тадић.

Челници локалне самоуправе заједно са осталим верницима током небоземне службе пратили су беседу Епископа Јеротеја у којој је говорио о празновању Светог Богојављења.

„Као што је познато, у првим вековима хришанства Божић, Крстовдан и Богојављење су се прослављали у једном дану, што се временом раздвојило на различите датуме празновања. Данас, иако се славе одвојено, видимо да је остала повезаност празника, будући да радост Христовог рођења траје до Крстовдана, што је црква обележила у виду разрешњења поста. Данашњим Јеванђељем црква нас припрема за празник Богојављења, рекао је Епископ Јеротеј, подсетивши вернике да Свети Јован Крститељ, за кога је Свети пророк Малахија још у Старом Завету радујући се пророковао, упоређујући га са анђелом који припрема народ за долазак Христа, долази као Претеча, претходник, крстећи народ у Јордану, крштењем „покајања”, док су они исповедали своје грехе.

„Ова недеља нам указује да је за сваки важан празник неопходна припрема, нарочито у виду очишћења постом, молитвом и покајањем, како не бисмо страдали од огња светости, него се достојно поклонили Господу. Управо зато су Светом Јовану Крститељу долазили људи из читаве Јудеје да се крсте водом покајања јер је народ жељно ишчекивао Месију, за чији су се долазак припремали на овај начин. Ми пак, на овај начин, пажљивом припремом, из радости Рођења прелазимо у радост Богојављења, у радост објаве месијанства Христовог“, рекао је Епископ шабачки Јеротеј у беседи пред верницима у недељу у Малом Зворнику.

Након Свете литургије, саборовање је настављено у порти испред храма, разговором Епископа Јеротеја са мештанима, да би се употпунило испред богате трпезе у црквеној сали.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић

Фото: Епархија Шабачка