09.12.2016. године

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и немачке KFW банке, Александар Дурковић и Ралф Кyнаст, посетили су јуче Основну школу „Бранко Радичевић“ у Малом Зворнику, како би се уверили у динамику и напредак радова на реализацији пројекта унапређења енергетске ефикасности зграде школе.

Приликом посете они су са замеником председника општине Мали Зворник Милошем Радојчићем и директорком школе Стојанком Бугарин обишли реконструисане делове зграде, након чега су саопштили да су задовољни напретком и квалитетом изведених радова, посебно чињеницом да су уштеде енергије већ уочене.

Директорка школе Стојанка Бугарин рекла је том приликом да су рачуни за грејање, након до сада обављених радова,  50 % мањи у односу на ранији период.

У оквиру пројекта унапређења енергетске ефикасности школе, вредног 250 хиљада евра, за који је средства обезбедило надлежно министрство, путем кредита немачке KFW банке, у школи је у протеклих неколико месеци извршена комплетна спољшња изолација зграде и замена једног дела кровне конструкције. Реконструисане су инсталације грејања, постављена подстаница и уведено штедљиво лед осветљење.

Радови на побољшању енергетске ефикасности зграде школе обухватају и замену комплетне столарије на објекту, реконструкцију и уређење кабинета и постављање нових гипсаних плафона, те изградњу надстрешнице, која повезује главни хол са фискултурном салом.

Пројектом је планирано да радови на уређењу школе буду окончани до краја године, а до сада је обављено више од 60 посто посла.

Актуелни су радови на уређењу кабинета за техничко образовање и припреме за замену дотрајалог паркета у сали за физичко, што је посао који ће финансирати Општина Мали Зворник.

Реализацију пројекта побољшања енергетске ефикасности градске основне школе у Малом Зворнику локална самоуправа подржала је учешћем у финансирању у износу од 10% од укупне вредности пројекта, што износи 25 000 евра.

Основна школа “Бранко Радичевић” једна је од укупно пет школа у Србији обухваћених пројектом “Енергетска ефикасност у јавним зградама”, који спроводи Министарство образовања, науке и технолошког развоја Републике Србије. 

{gallery}2016/2016-12-09_kfw_skola{/gallery}