07.12.2017. године

Захваљујући субвенцијама које Општина Мали Зворник даје послодавцима за отварање нових радних места, тринаест незапослених са подручја општине прошлог месеца добило је посао у некој од пет малозворничких фирми, које су путем другог овогодишњег конкурса, спроведеног у новембру, оствариле право на буџетска средства намењена за овај вид подршке запошљавању. Реч је о програму преко којег општина, са 200 000 динара неповратних средстава по запосленом, финансира новоотворена радна места и у оквиру којег ће већ у четвртак, 14. децембра, бити расписан нови јавни позив за послодавце. 

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић изјавио је да је у оквиру новембарске доделе субвенција за запошљавање послодавцима понудјен износ од 7 600 000 динара, за ангажовање 38 лица.

„У питању су средства преостала након првог круга доделе субвенција, који је реализован у априлу текуће године, када су по захтевима послодаваца додељена средства за запослење 12 лица“, објаснио је Јевтић, подсетивши да је за ту намену у овогодишњем буџету одвојено укупно 10 милиона динара, за ангажовање 50 лица. 

„На конкурс прошлог месеца јавило се пет заинтересованих предузећа, са захтевом за пријем 13 радника. Слично је било и у оквиру првог позива, тако да смо за ову намену до сада утрошили само 50 посто планираног износа, рекао је Јевтић и најавио нови конкурс за послодавце за недељу дана. 

Он је саопштио да је у буџету за субвенције за запошљавање преостало 5 милиона динара, што је довољно за отварање још 25 радних места, и позвао послодавце да се јаве на децембарски конкурс, који ће остати отворен највероватније до краја године. 

Јевтић је подсетио да је Општина Мали Зворник у текућој години била спремна да за субвенције за запошљавање ребалансом одвоји додатни износ, да је постојало веће интересовање од стране послодаваца, и најавио да ће руководство у 2018. години наставити да ради на подстицању запошљавања, на име чега ће у буџету бити опредељена значајна новчана средства. 

Преко субвенција за отварање нових радних места, које обезбеђује општина, у Малом Зворнику од почетка године посао је добило укупно 25 лица са евиденције Националне службе за запошљавање, која су радни однос засновала у 10 малозворничких предузећа, док је у 2016. години на исти начин запослење добило 98 лица у 27 фирми са територије општине. 

Делатност предузећа која су у протекле две године на овај начин ангажовала раднике претежно је у области угоститељства, производње и трговине. 

Љиљана Ристановић