31.03.2017. године

Уз субвенције Владе Републике Србије, предузеће ДОО „Обућа“ Зворник до краја 2017. године у Малом Зворнику отвориће погон за производњу обуће и за почетак запослити 120 радника са подручја ове општине. Погон ће бити отворен у селу Брасина, у некадашњем објекту фабрике Вискоза, и у њему је у наредне две године планирано запослење још око 30 радника.

Према речима председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, власник и директор предузећа ДОО „Обућа“ Зворник Владимир Мијатовић у четвртак је у Министарству привреде Републике Србије потписао уговор о коришћењу средстава за покретање производње у Малом Зворнику. Јевтић је изјавио да је то велики и значајан догађај за општину Мали Зворник, с обзиром на број лица која ће покретањем погона добити посао.

„У производњи обуће у Брасини биће запослено укупно 150 лица. Према плану пословања, у старту биће ангажовано 120 лица, свих квалификационих структура, док је другој години планирано запослење 10, а у трећој још 20 радника“, објаснио је Јевтић, додајући да је, због специфичности посла и радних задатака у области планиране производње, највећа потреба за ангажовањем женске популације.

Председник општине Мали Зворник истакао је да је покретање производње обуће у Брасини производ вишемесечних разговора челника општине, инвеститора и Владе Републике Србије, која је разумела потребе на локалу и подржала предлог.

„С обзиром да вредност инвестиције превазилази могућности субвенционисања из локалног буџета, за реализацију ове идеје била је неопходна помоћ државе. С тога смо се одмах по добијању писма заинтересованости од стране инвеститора обратили Влади Србије. Уследили су састанци на којима смо у сарадњи са господином Данилом Цицмилом, економским саветником премијера Србије, утврдили даље кораке по процедурама за добијање државне помоћи“, рекао је Јевтић, захваливши се Влади Србије на подршци и ефикасном деловању.

Пословни простор у Брасини, у којем је предвиђено отварање фабрике обуће, од пре неколико година је у власништву Општине Мали Зворник, која ће, како би га што пре адаптирала за потребе инвеститора, у наредним месецима спровести радове на унутрашњем уређењу објекта.

Погон  у Малом Зворнику пословаће под називом ДОО „Brasina – Shoes“ Мали Зворник и његова основна делатност биће производња обуће, с циљем ширења пословања и проналаска нових тржишта, првенствено у Русији.

Друштво са ограниченом одговорношћу за производњу, промет робе и услуге „Обућа“ Зворник постоји и успешно послује већ 15 година, извозећи обућу на тржиште Италије и Француске.

 Љиљана Ристановић