Директорка Завода за јавно здравље из Шапца Прим. Др Милијана Поповић присуствовала је синоћ седници Општинског штаба за ванредне ситуације Мали Зворник.Том приликом она је затражила податак о броју потопљених домаћинстава у општини Мали Зворник и истакла да поплављена домаћинства морају бити претходно очишћена и припремљена за дезинфекцију која предстоји, како би она имала ефекта.

Поповић је подвукла да дезинфекција не значи ништа уколико се не уради како треба, те да се може десити да се дезинфекционо средство предозира при чему постоји ризик од тровања. Због тога је веома важно да дезинфекцију спроводе стручна лица по тачно утврђеним процедурама.

Она је закључила да је на подручју општине Мали Зворник потребно пружити више епидемиолошког надзора породицама, како би се сузбиле могуће епидемије. Директорка Завода за јавно здравље упозорила је и на опасност од комараца и ширења вируса Западног Нила. У том смислу, неопходно је да грађани више раде на личној заштити од ових инсеката. Она је рекла да је синоћ почело штампање летака са упутствима за заштиту од комараца.

Прим. др Милијана Поповић такође је истакла неопходност узорковања намирница које ових дана у великим количинама пристижу у оквиру хуманитарне помоћи угроженим подручјима, јер постоји опасност да храна која пристиже у хуманитарној помоћи није бактериолошки исправна. Према њеним речима у неким испорукама у другим градовима у храни из хуманитарне помоћи, чији рок употребе није истекао, пронађена је бактерија ешерихија коли. Узорковање намирница потребно је и због повећаног ризика да се оне покваре услед дугог транспорта и чувања у неадекватним условима.

Директорка завода за јавно здравље из Шапца поручила је синоћ да лекове из хуманитарне помоћи не треба ни у ком случају користити, јер је њихова исправност под знаком питања, а у случају да помоћ у лековима пристигне потребно ју је проследити централној апотеци у Београду.