Мали Зворник, 26.03.2018. године

У оквиру путујућег фестивала документарног етно филма “Младенци 2018”, синоћ је у Дому културе у Малом Зворнику приказан документарно – играни филм “Сведок”, аутора Добривоја и Добриле Пантелић. Најновије остварење из продукције “3-Д Обичаји Рађевине” бави се феноменом лажног сведочења и последицама које такав чин има. Филм траје 105 минута и састоји се од две приче, засноване на истинитим догађајима. Прва је “Ерићи из Доње Трешњице”, аутора Рајка Ерића, а друга “Лажно сведочење” аутора Богдана Топаловића из Љубовије.

Према речима аутора филма, овогодишње остварење снимано је пуних седам месеци, од априла до новембра 2017. године, на различитим локацијама у Подрињу, и то је најдужи период снимања једног филма у породичној продукцији Пантелић. Филм је настао у жељи аутора да скрене пажњу шире јавности на далекосежне, тешке последице лажног сведочења на суду, које је, нажалост, присутно у културном обрасцу нашег народа.

Они су се захвалили овогодишњим организаторима фестивала, општинама Мали Зворник, Крупањ и Осечина и Центру за културу “Вук Караџић”, на пруженој подршци, као и начелницима полицијских станица у наведене три општине, који су такође подржали и помогли снимање филма.

Посебна захвалност исказана је медијским спонзорима фестивала, којих је, према њиховим речима, сваке године све више.

У име општине Мали Зворник, једног од домаћина фестивала, пре пројекције филма публици се обратио председник општине Зоран Јевтић, наводећи да је свестан значаја који на локалном нивоу има рад у области културе и очувања културне баштине, посебно у малим срединама, као што је Мали Зворник. Он је истакао да је фестивал етно филма “Младенци” чувар традиције и културе подрињског и рађевског краја, али и својеврсни промотер малозворничке општине и да је то разлог више због којег га она подржава.

Завршно вече овогодишњег, 14. по реду, фестивала документарног етно филма“Младенци”, како је најављено, је сутрадан (вечерас) у Крупњу, након чега ће филм “Сведок” кренути пут Србије, где ће га видети гледаоци у више од 50 градова и општина. 

У оквиру прошлогодишњег фестивала у Малом Зворнику и још четири општине, Крупњу, Осечини, Лозници и Љубовији, приказани су филмови „Четрдесети дан“ и „Име моје“, а гостујући филм фестивала било је остварење РТВ Војводина „Во, Светиња“, редитеља Владимира Перовића. 

Продукција “3Д Обичаји Рађевине”, од оснивања фестивала 2005. године, креирала је око 200 краткометражних и дугометражних филмова, посвећених народној традицији и обичајима Рађевине и Подриња, који су, осим у Мачванском округу, приказани широм Србије. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-03-25_mladenci{/gallery}