Пословна идеја коју је осмислио ученик 4. разреда Техничког школског центра из Зворника, Милош Лазаревић, под називом „Lazares Clothing“, оцењена је као најбоља на такмичењу за најбољи иновативни стартап бизнис план, одржаном у среду, 14. децембра, у Малом Зворнику, у организацији Регионалног Центра за развој иновација ове општине.

Идеја о производњи персонализоване модне колекције, са заштићеним именом, која обухвата дизајн са интегрисаним QR кодом у принту или NFC чипом, који води на лични профил, биографију, ауторска дела, омиљену песму и слично, проглашена је за најизводљивију и најуспешније представљену у конкуренцији 11 презентованих бизнис планова на овом такмичењу.

Другопласирани такмичар је ученик 4. разреда Средње школе у Малом Зворнику, Ђорђе Вујановић, који је аутор идеје за креирање апликације „Lullaby“ за успављивање деце, док је 3. место освојила ученица 4. разреда Хемијске школе из Зворника, Зорана Малишевић, са пословном идејом „Слатка кућа“, за производњу уникатних слаткиша у специјалним паковањима, са кодом који упућује на рецепт за колач.

Такмичење за најбољи иновативни стартап бизнис план, на којем је учествовало 11 средњошколаца, 6 ученика малозворничке средње школе и 5 ученика Техничког школског центра (ТШЦ) из Зворника (РС –БиХ), одржано је у присуству бројних посетилаца и гостију, представника установа и институција са обе обале реке Дрине.

У име домаћина, општине Мали Зворник и председника Зорана Јевтића, госте и учеснике поздравио је заменик председника општине, Милисав Деспотовић и ученицима пожелео успех на такмичењу.

Манифестацију је отворио саветник министарке Др Јелене Беговић, у Министарству за науку, технолошки развој и иновације Владе Републике Србије, Јован Милић, који је овом приликом похвалио активности Центра за иновације и ученика који су се укључили у едукације које је организовао овај Стартап центар.

Милић је поручио ученицима да наставе да се баве науком, иновацијама, да буду доследни, упорни, понекад и досадно упорни, поготово када се обраћају доносиоцима одлука, јер је, како је навео, важно за њихов развој да их сагледају они који одлучују и пруже им подршку за даљи развој.

„Сматрамо, сви ми у министарству, да је важан рани развој свих вас и да, ако сада поставимо добар темељ, касније ће све бити много лакше“, рекао је Милић ученицима у Малом Зворнику и позвао студенте да се пријаве на конкурс Министарства науке, иновација и технолошког развоја за доделу годишњих стипендија.

Милић је своје обраћање такмичарима и публици у Дому културе у Малом Зворнику, где је одржано такмичење за најбољи иновативни стартап бизнис план, завршио цитирајући најмлађу добитницу Нобелове награде за мир, Пакистанку Малалу Јусуфзаи, да човек са једном књигом и једном оловком може променити свет и пожелео им много успеха.

Саветник у Министрарству науке, иновација и технолошког развоја пропратио је у наставку програма презентације свих учесника и учествовао у раду стручног жирија, у којем су били и представници Општине Мали Зворник, Градске управе Зворника, Регионалне развојне агенције Подриња, Подгорине и Рађевине из Лознице, Педагошког факултета из Бијељине, Библиотеке „17. септембар“ из Малог Зворника и Туристичке организације општине Мали Зворник.

Након оцењивања, ученицима су, у складу са оствареним пласманом на такмичењу, додељене награде, пехари, дипломе и захвалнице.

Бизнис идеје ученика вредноване су на основу 5 кључних критеријума, који су укључивали креативност и иновативност бизнис идеје; целовитост и квалитет развијеног производа; атрактивност и тржишни потенцијал креираних производа и услуга; спроводљивост и одрживост пословног подухвата и дизајн и убедљивост презентације.

У генералном пласману такмичења, 4. место заузела је ученица малозворничке Средње школе Ања Средојевић, која је креирала бизнис план „Easy shop“; 5. место Стефан Остојић, ученик ТШЦ Зворник, са бизнис идејом „Начитанко“, 6. место ученица Средње школе Мали Зворник Сања Перић и пословни план „Fragrance for home“; 7. место ученица Средње школе Мали Зворник Тијана Лукић и пословни план „Happy pet“; 8. место Катарина Катановић, ученица Средње школе Мали Зворник и бизнис идеја „Paintball“; 9. место Нина Савић, ученица Средње школе Мали Зворник, која је осмислила пословни план под називом „Клуб СУП“; 10. место Семир Рустемовић, ученик ТШЦ Зворник и пословни план „Water Phoenix“ и 10. место Чедо Миличић, ученик ТШЦ Зворник, пословни план „Спа центар“.

Такмичари су у протекла 2 месеца похађали програм напредних иновативних обука за младе у области предузетништва, у организацији малозворничког Центра за иновације.

Реализован је низ радионица на којима су полазници, уз подршку ментора, стицали нова знања из области иновација, предузетништва, познавања тржишта, пословног умрежавања, заштите животне средине, финансија и вештина презентовања, а затим обликовали и дорађивали своје пословне идеје.

За рад са полазницима наведених обука био је задужен стручни тим у саставу: Проф. Др Зорана Никитовић, Проф. Др Горан Лапчевић и Проф. Др Милан Крстић, предавачи на Високој школи за пословну економију и предузетништво (ПЕП) из Београда и стручни консултант Александар Петрић, инжењер технологије.

Реализацију активности подржали су: Кабинет министра задуженог за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије и Општина Мали Зворник.

Такмичење за најбољи иновативни стартап бизнис план одржано је у оквиру програма специјалног догађаја уприличеног поводом завршетка програмских активности Центра за развој иновација у области заштите животне средине општине Мали Зворник за 2022. годину.

У културно – уметничком делу манифестације, наступили су чланови Фолклорне секције Библиотеке „17 септембар“ из Малог Зворника.