Штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник на седници у петак, 31. марта, донео је закључак којим је од ЈКП “Дрина“ Мали Зворник затражено да достави информацију о свему што је у протеклих неколико месеци урађено по питању побољшања водоснабдевања на територији општине, у вези кварова и проблема који су постојали на водоводној мрежи 2022. године, као и о новим активностима предвиђеним на овом плану.

Предузећу је наложено да достави и спецификацију трошкова за постављање цеви за надземно повезивање водоводне мреже од зграде „Стара школа“ до моста краља Александра I Карађорђевића у Малом Зворнику, у дужини од 750 метара.

Штаб за ванредне ситуације у Малом Зворнику усвојио је и закључак на основу којег ће у месним заједницама на територији општине бити искључена улична расвета у периоду од поноћи до 5 часова ујутро, уз обавезу надлежних служби да провере могућност укључивања расвете од 05.00 часова до 06.00 часова и уколико постоје услови обезбеде укључење осветљења у наведеном термину.

Режим рада уличне расвете поред државног пута на читавој територији општине, од Брасине до Велике Реке, остаће непромењен, изузев на деоницама одвајања пута ка месним заједницама, где је такође предвиђено искључење светиљки.

Одлука о рестрикцији уличног светла током ноћи у месним заједницама на територији општине донета је у складу са мерама штедње које је препоручила Влада Републике Србије.

Командант општинског Штаба за ванредне ситуације и председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, рекао је да је искључење уличне расвете непопуларна мера, али да је донета у складу са препорукама о штедњи, из предострожности, у складу са очекиваним новим поскупљењима електричне енергије, која су могућа од маја месеца.

На седници је размотрена информација о прибављеном мишљењу у поступку доношења Оперативног плана одбране од поплава за воде 2. реда за 2023. годину, од стране Јавног водопривредног предузећа „Србијаводе“, као и информација о начину трајног решења пропуста на потоку Црквењак у месној заједници Доња Борина.

У оквиру дискусије о информацији о проблемима ниског напона у месној заједници Велика Река, Јевтић је рекао да је поводом овог проблема, који је, осим у Великој Реци, присутан у још неким деловима општине, контактирао надлежне у Електродистрибуцији у Лозници, у циљу решавања овог проблема.

Он је навео да их је том приликом информисао да привредни субјекти у месној заједници Велика Река желе да шире производњу и друге делатности, али да то не могу да учине због ниског напона струје или сталних осцилација и да су се на исти проблем жалили и мештани засеока Рогуља у Радаљу.

Јевтић је члановима Штаба за ванредне ситуације рекао да, у складу са договором који је постигао приликом разговора, очекује да Електродистрибуција достави податке о стању у погледу напона у свим месним заједницама, као и предлоге за решавање овог проблема.

Он је чланове Штаба информисао и о томе да је у четвртак, 30. марта, у Нишу потписао уговор о коришћењу средстава за набавку новог камиона, тространог кипера, добијених од Министарства за развој недовољно развијених општина Владе Републике Србије, које је за ову намену општини Мали Зворник одобрило 7.000.000 динара.

Јевтић је овом приликом рекао да ће камион, између осталог, бити коришћен за насипање путева на територији општине.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић

Закључци са седнице Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник:

Број:820-14/1 – Закључак о корекцији режима рада уличне расвете у месним заједницама

Број:820-14/2 – Закључак о информисању Штаба по питању водоснабдевања на територији општине Мали Зворник