Избори за чланове савета националних мањина 13. новембра

Почетна » Избори за чланове савета националних мањина 13. новембра

Избори за чланове савета националних мањина 13. новембра

Објавио |2022-10-27T09:45:19+02:006 септембра, 2022|Вести, Најновије вести, Националне мањине|Коментари су искључени на Избори за чланове савета националних мањина 13. новембра

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Гордана Чомић расписала је данас за 13. новембар изборе за чланове националних савета националних мањина.

Чомић, која је у Палати Србије потписала одлуку о расписивању избора за чланове  23 националне мањине, навела је да ће они бити бирани непосредно или путем електорске скупштине.

Она је објаснила да ће у недељу, 13. новембра, на непосредним изборима бити бирани чланови савета 19 националних мањина, док ће четири мањине – горанска, македонска, хрватска и црногорска бити биране путем електорске скупштине.

Министарка је позвала припаднике националних мањина да наставе да се уписују у посебан бирачки списак до 27. октобра, када се тај списак закључује и када ће се знати тачно колико припадника националних мањина излази на изборе за чланове националних савета 13. новембра.

Важно је, како је нагласила, да сваки припадник националне мањине својом вољом оде до своје општине и искаже захтев да буде уписан у посебан бирачки списак да би могао слободно да бира своје представнике у национални савет, као и да национални савети подстакну упис у посебан бирачки списак.

Захтев за упис у посебан бирачки списак националне мањине

Захтев за брисање из посебног бирачког списка националних мањина

Провера уписа у посебан бирачки списак националне мањине

Редовни избори за чланове националних савета националних мањина одржавају се сваке четири године, колико, према Закону о националним саветима националних мањина, траје мандат једног сазива националног савета.

Законом је прописано да се редовни избори за чланове свих националних савета, па и за чланове првог сазива националног савета, одржавају истовремено, односно истог дана.

Постоје два начина избора чланова националних савета – путем непосредних избора и путем електорске скупштине.

Извор: Влада Републике Србије

Go to Top