Мали Зворник, 05.06.2018. године

У Основној школи „Стеван Филиповић“ у Радаљу у току су припреме за почетак изградње кухиње са трпезаријом, коју ће заједнички финансирати Општина Мали Зворник и Министарство привреде Републике Србије. Радови вредни око 7 милиона динара требало би да почну 07. јуна текуће године и буду завршени у року од 3 месеца.

Према речима директора школе Милана Марковића, простор намењен за обављање исхране ученика и наставника биће двоетажни, дограђен у продужетку школе, на око 150 м2. 

У изградњу кухиње у радаљској основној школи Општина Мали Зворник уложиће 4.027.000 динара, док ће Министарство привреде за тај посао обезбедити преосталих 2.853.000 динара.

Директор школе наводи да су у току припреме за почетак изградње објекта, које обухватају ограђивање и обележавање градилишта, након чега ће уследити копање темеља.

Извођач радова је ГЗР „Градња“ из Малог Зворника, која је, према уговору, дужна да посао заврши у року од 90 дана.

Градња простора за исхрану ученика и наставника у школи у Радаљу биће реализована у оквиру подршке Министарства привреде развоју локалне и регионалне инфраструктуре, на предлог руководства општине и школе.

„Технички пројекат за доградњу кухиње у овој школи постојао је од раније. С обзиром да је био стар десетак година, извршене су одређене корекције, након чега је предложен министарству, које га је подржало“, објаснио је Марковић.

Он је истакао да руководство општине Мали Зворник разматра идеју да, када се заврши изградња кухиње, у школи у Радаљу отпочне градњу котларнице на биомасу, која би представљала адекватно решење за грејање, не само школе већ и оближњег Дома културе. 

Према његовим речима, тим поводом школу су недавно посетили представници Општине Мали Зворник и Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ).

У Основној школи „Стеван Филиповић“ у Радаљу општина Мали Зворник, на челу са председником општине Зораном Јевтићем, у протекле две године реализовала је више пројеката уређења и обнове школских објеката, захваљујући чему школа има врло добре услове за рад.

Међу најзначајнијим су асфалтирање школског игралишта површине 1125 м2, које је завршено крајем априла текуће године, уређење канализационе мреже, којим је решен дугогодишњи проблем школе и оближњег Дома културе, везан за одвођење отпадних вода, и обнову крова на школи, после скоро пола века од изградње, која је обухватала замену дотрајале грађе и црепа, постављање нових олука и израду подшива. 

Основну школу „Стеван Филиповић“ у Радаљу, у оквиру које ради и издвојено одељење школе у Малом Радаљу, похађа око 150 ученика, од првог до осмог разреда, а настава је организована у две смене. 

Љиљана Ристановић