Мали Зворник, 21.08.2018. године

У оквиру пројекта „Променимо навике – стоп пластичним кесама!“, који преко Удружења грађана „Еко Дрина“ финансира општина Мали Зворник, почетком августа реализоване су две уличне акције поделе платнених торби грађанима, уз јасну поруку да пластичне кесе штете животној средини и да их је потребно избацити из употребе.

Прва акција реализована је 05. августа у Малом Зворнику, на шеталишту поред Дрине, у оквиру отварања регате „Дрина је само једна“, која окупља бројне учеснике, док је друга уприличена неколико дана касније у центру Малог Зворника, испред маркета „Скроз“, који се, уступајући простор за постављање штанда за поделу платнених торби грађанима, придружио акцији за подизање еколошке свести грађана о значају избацивања пластичних кеса из употребе. 

Током наведених акција грађанима је подељено више од 200 комада платнених торби, које ће уместо пластичних кеса моћи да користе приликом свакодневног одласка у куповину.

Грађани су са одушевљењем примили поклон и дозволили волонтерима Удружења „Еко Дрина“ да им симболично пребаце купљене ствари из кесе у торбу.

Духовите поруке исписане на врећицама, које указују на проблем пластичних кеса и буде свест о важности њиховог избацивања из употребе, наишле су на одобравање и подршку суграђана, који су се задржавали код штанда удружења и разговарали о овом проблему.

„С обзиром на позитивне реакције грађана којима смо уручили торбе, сигурни смо да ће кампања у Малом Зворнику имати одјека и утицати на промену навика становништва, да уместо пластичне кесе у продавницу понесу цегер, ако ни због чега дугог онда због тога што пластичне кесе од ове године нису бесплатне и трговци у радњама их наплаћују од 2 до 5 динара, у зависности од величине и квалитета, а у складу са уредбом Владе Србије везаном за мере смањења употребе пластичних кеса“, рекла је у оквиру акције медијима Слађана Ђорђевић, аналитичар за заштиту животне средине из Београда, сарадник на наведеном пројекту.

Она је подсетила да је у Србији у припреми законско решење по којем ће производња пластичних кеса убудуће бити забрањена, истичући да удружење „Еко Дрина“ на овај начин исказује своју подршку поменутом законском предлогу, придружујући се истовремено кампањи која је против употребе пластичних кеса актуелна на глобалном нивоу.

Ђорђевић је истакла да су пластичне кесе у Србији велики еколошки и пејзажни проблем, наводећи податак да је за њихову разградњу у природи потребно неколико стотина година.

“Процењује се да кесу користимо само двадесетак минута, а њој је потребно 400-1000 година да се у природи разгради”, навела је она.

У општини Мали Зворник која визију одрживог развоја темељи, између осталог, на унапређењу туризма, пластичне кесе, које, уз бројни други плутајући отпад, свакодневно стижу Дрином и задржавају се након опадања нивоа воде на растињу уз обалу, такође су велики проблем, због чега се Удружење „Еко Дрина“ одлучило да кампањом утиче на његово смањење у окружењу, јасно позивајући на избацивање пластичних кеса из употребе. 

Нове акције поделе платнених цегера суграђанима планиране су у септембру, у оквиру низа пројектних активности усмерених на најмлађе суграђане, у циљу креирања исправних еколошких навика код деце. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-08-24_stop_kesama{/gallery}