Мали Зворник, 30.04.2018. године

Успешни привредници најмногољудније земље и друге највеће привреде света – Кине посетиће у четвртак, 03. маја, општину Мали Зворник. Том приликом њих ће угостити председник општине Зоран Јевтић, који ће им представити општину Мали Зворник, њено богато културно – историјско наслеђе, као и најзначајније привредне потенцијале и предочити могућности инвестирања.

Посета делегације из Кине почеће пријемом у кабинету председника општине, око 11.00 часова, и представљаће прилику за успостављање нових контаката и остваривање потенцијалне сарадње у будућности. 

Долазак гостију из Кине биће уприличен у организацији Привредних комора Београда и Србије, у оквиру наставка активности на повезивању привреда Србије и Кине и даљем унапређењу традиционално пријатељских веза два народа.

Предстојећа посета биће други званични контакт општине Мали Зворник са кинеским привредницима. Претходни је остварен средином 2016. године, приликом путовања председника општине Зоран Јевтића у Кину, где је боравио као члан државне делегације, коју је предводила Биљана Жарковић, помоћница министра привреде.

Том приликом он је имао сусрете са више привредника, представника великих компанија и туристичким радницима, и са њима разговарао о могућностима сарадње и инвестирања Кинеза у подрињки крај. 

“У милионском граду Тангшан (провинција Хебеј) организован је сајам привреде и инвестициона конференција, а ми смо били и гости железаре, компаније која је купила нашу железару у Смедереву. Примио нас је генерални директор “Хестила” (огранак “Тангстил”) Тиан Ксин и директор финансија Жао Ли Шу, који ће руководити смедеревском железаром. Обишли смо њихове погоне и одушевили се оним што смо видели и како је уређена челичана, прва по производњи у свету”, изјавио је Јевтић по повратку из Кине. 

Он је испричао да је привреднике из Кине са којима је био у прилици да разговара позвао да посете општину Мали Зворник и да верује да ће нека кинеска компанија наћи интерес да дође у подрињски крај. 

“За два дана сам се састао са представницима 15 компанија којима сам објашњавао зашто би било добро да нешто свог капитала пренесу и уложе у Србију. То су компаније које производе соларне панеле, пекарске машине, лекове, граде подно грејање, као и фабрике за прераду дрвета и метала и производњу опреме за дуванску индустрију. Кина је огромна и ми се надамо сарадњи, а било је и предлога да се побратимимо са неким градом из те државе – рекао је тада Јевтић, истакавши да добре могућности види и у повезивању на пољу туризма. 

Љиљана Ристановић