Нови сазив локалног парламента у Малом Зворнику конституисан је у среду, 19. августа. Скупштинску већину формирала је изборна листа „Александар Вучић – За нашу децу“, коју чине одборници Српске напредне странке, Социјалдемократске партије и Српске народне партије, са 17 освојених мандата. На страни владајуће већине је и одборник изборне листе „Александар Шапић – Победа за Мали Зворник“, односно Српског патриотског савеза (СПАС), странке која је недавно на локалном нивоу ступила у постизборну коалицију са Српском напредном странком (СНС).

У опозицији су остали: 7 одборника Социјалистичке партије Србије (СПС), три одборника Групе грађана „Снага народа“ – Др Милан Лукић и одборник Српске радикалне странке.

За председника Скупштине општине Мали Зворник изабран је Радован Тадић, дипломирани правник из Малог Зворника, којем је ово у континуитету 6 по реду мандат на челу локалног парламента, док је за секретара Скупштине општине Мали Зворник постављена Слађана Марковић, дипломирана правница из Цулина, која је и у протекле четири године била на овоj функцији.

На дневном реду конститутивне седнице Скупштине општине Мали Зворник био је и избор заменика председника локалног парламента, а будући да није било предложених кандидата за поменуту функцију ово место је до даљег остало упражњено.

Одборници су за председника општине поново изабрали Зорана Јевтића, дипломираног рударског инжењера из Малог Зворника, који је ту функцију обављао и у протеклом мандату.

Мандат је продужен и заменику председника општине Мали Зворник.

Ова функција поново је поверена Милошу Радојчићу, дипломираном правнику из Малог Зворника.

Изабрано је и ново Општинско веће општине Мали Зворник, које, у складу са новим Законом о локалној самоуправи, чини пет чланова.

У Општинском већу су: Драган Николић, дипломирани просторни планер из Радаља, Ранисав Бајуновић, просветни радник из Малог Зворника, Александар Врачевић, дипломирани технолог из Цулина, Бојан Трифуновић, електричар из Будишића и Младен Савић, пензионер из Велике Реке.

Новоизабрани председник општине Зоран Јевтић захвалио је одборницима на поверењу које су му указали поновним избором на ову функцију.

Он је захвалио и одборницима СПС-а на подршци, будући да, како је рекао, зна да су његов избор и избор заменика председника општине и чланова Општинског већа, поред одборника владајуће већине, подржала и 4 одборника Социјалистичке патрије Србије, додајући да верује да ће они и убудуће, без обзира на разлике у политичком опредељењу, у парламенту подржавати одлуке које су у интересу локалне заједнице.

Јевтић је захвалио и двојици одборника опозиције који су гласањем подржали избор Радована Тадића за председника Скупштине општине Мали Зворник.

Он је истакао да ће се општинско руководство у новом мандату залагати за наставак реализације започетих пројеката и остварење свега што је планирано и најављено током предизборне кампање.

Као најзначајније послове који предстоје, Јевтић је навео рад на побољшању локалне путне инфраструктуре, у оквиру којег је, кроз пројекат јавно – приватног партнерства, планирано асфалтирање око 80 километара локалних путева  и прилаза.

Он је рекао да предстоји и даља реконструкција и уређење уличне расвете, уз уградњу штедљивог ЛЕД осветљења и истакао да је намера општинског руководства да у следећој фази рада на плану уређења јавне расвете обезбеди ЛЕД осветљење и у деловима општине где га тренутно нема.

Говорећи о покретању турске фабрике текстила у Малом Зворнику Јевтић је навео да је поменуту активност умногоме успорила пандемија вируса Корона, али да су припремни радови везани за уградњу машина и друге неопходне опреме у погону при крају и да би он ускоро требало да почне са радом.

Од осталих важних пројеката којима ће се новоизабрано општинско руководство интензивно  бавити у наредном периоду, Јевтић је, између осталог, навео наставак обнове Подземног града Карађорђевића, за шта је из буџета Републике Србије добијено 25.000.000 динара, констатујући са задовољством да је обнова моста краља Александра Карађорђевића, у близини овог комплекса, коју је такође финансирала Република Србија, успешно завршена и да ће мост ускоро свечано бити отворен.

Председник општине Мали Зворник навео је да је у оквиру рада на унапређењу локалне туристичке понуде предвиђен и низ активности за уређењу археолошког локалитета „Орловине“ у туристичке сврхе, које првенствено укључују конзервацију налазишта, решавање имовинских односа на парцелама, изградњу одговарајућих прилаза локалитету и друге неопходне инфраструктуре.

Јевтић је најавио да ће у циљу даљег развоја туризма у општини Мали Зворник посебна пажња бити посвећена планском уређењу обале Зворничког језера, решавању спорова нелегално изграђених објеката у приобаљу језера и пружања подршке и одговарајућих услова за легалну градњу.

Међу великим и важним пројектима који предстоје у Малом Зворнику је и изградња Центра за развој иновација у области заштите животне средине за коју су општини Мали Зворник преко Министарства за иновације и технолошки развој Републике Србије опредељена бесповратна средства у износу од око 20.000.000 динара.

Уз подршку Владе Швајцарске у области реформе пореза на имовину, од средства добијених на име изванредних резултата које је општина Мали Зворник остварила у овој области, ускоро ће почети изградња новог вртића у месној заједници Доње Насеље и проширење смештајних капацитета Предшколске установе „Црвенкапа“, које ће бити обезбеђено изградњом нове вишенаменске учионице.

Јевтић је подсетио да ће из поменутог фонда бити финансирана и изградња дечјих игралишта, која је предвиђена у свим месним заједницама на подручју општине.

Напомињући да је ажурирање адресног регистра општине Мали Зворник у завршној   фази и да је и овај пројекат такође подржан средствима Владе Швајцарске, као и средствима Министарства за државну управу и локалну самоуправу Републике Србије, он је подсетио да је на територији општине у току постављање табли са називима улица и кућним бројевима на стамбеним и другим објектима.

Председник општине Мали Зворник рекао је да су, осим наведених пројеката, у Малом Зворнику актуелни и бројни други пројекти и активности усмерени на даљи напредак и развој локалне заједнице и да ће локално руководство наставити вредно да ради на привлачењу нових инвестиција, настојећи да у потпуности реализује утврђени програм развоја општине до 2025. године.

До избора новог руководства Скупштини су председавали: Јован Антонић из Брасине, одборник Српске напредне странке, најстарији одборник који се прихватио дужности председавајућег, Александар Средојевић из Радаља, такође одборник СНС-а, као најмлађи који се прихватио да председава и Слађана Марковић, као секретар Скупштине општине из претходног сазива.

Након верификације мандата и полагања одборничке заклетве, непосредно пре и након избора на функцију председника Скупштине општине, Радован Тадић обратио се одборницима, наводећи неке од важних одлука које је донео локални парламент у претходном сазиву.

Тадић је, између осталог, навео одлуку о покретању иницијативе за изградњу пијаце и плаже у месној заједници Центар и уређење парка и спомен обележја испред занатског центра, одлуку о додели субвенција приватним предузетницима и привредним друштвима за подстицај запошљавања теже запошљивих лица, одлуку о општим правилима кућног реда у стамбеним и стамбено-пословним зградама на територији општине Мали Зворник, те одлуку о утврђивању минималног износа издвајања за текуће и инвестиционо одржавање заједничких делова зграде и накнаде за рад принудно постављеног професионалног управника.

Он је рекао да, захваљујући  одборницима Скупштине општине Мали Зворник, који су упутили закључак да се не укидају школе у Амајићу и Великој Реци, није донета одлука о мрежи јавних основних школа на подручју општине Мали Зворник, чиме је спречена промена статуса ОШ “Никола Тесла“ Велика Река и ОШ “Милош Гајић“ Амајић,  односно њихово припајање ОШ “Бранко Радичевић“ Мали Зворник.

Издвојио је и одлуку о покретању иницијативе за чишћење и одржавање Зворничког и Радаљског језера, одлуку о усвајању акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених по основу пореза на имовину у општини Мали Зворник, за период од 2018. до 2021. године, правилник о субвенционисању цена комуналних услуга породици са тешко оболелим чланом у породици и породици са слепим или слабовидим чланом породице, одлуку о утврђивању назива улица у насељеним местима са подручја општине Мали Зворник, те одлуку о додели бесповратних новчаних средстава младим брачним паровима, за куповину куће са окућницом на селу, на територији општине Мали Зворник.

Председник Скупштине општине Радован Тадић изјавио је да је задовољан досадашњим радом и функционисањем локалног парламента и да ће настојати да његов рад и убудуће протиче у духу толеранције и међусобног уважавања међу одборницима.

Он је рекао да ће, као председник Скупштине, сва своја знања и способности и убудуће користити у сврху развоја и напретка локалне заједнице, на добробит свих грађана општине Мали Зворник.

Тадић је најавио да је у наредном периоду предвиђена модернизација рада Скупштине општине, која укључује обнову скупштинске сале, уз увођење одговарајућег софтвера за гласање и других савремених техничких решења који ће одборницима омогућити ефикаснији рад.

Љиљана Ристановић