Вакцинација становништва против заразне болести Ковид-19, без претходног заказивања, у месним заједницама на подручју општине Мали Зворник биће обављена идуће седмице, од 13. до 16. априла.

Савети месних заједница претходно ће, до петка, 09. априла, спровести анкету међу грађанима, ради добијања података о броју заинтересованих за вакцинацију и обезбеђивања вакцине коју грађани желе да приме.

Поводом тога, ради договора о организовању вакцинације и анимирању становништва, челници општине Мали Зворник састали су се данас у сали Скупштине општине са председницима савета месних заједница.

Председник општине, Зоран Јевтић, позвао је суграђане да се одазову вакцинацији у што већем броју и тако допринесу заустављању епидемије.

Он је најавио да ће општина обезбедити превоз до пункта за имунизацију за стара лица и особе са инвалидитетом, који желе да буду вакцинисани, а немају услове да дођу до амбуланте.

Према речима директорке Дома здравља у Малом Зворнику, Валентине Ристић, за вакцинацију у месним заједницама биће обезбеђене неопходне количине Синофарм и Астра Зенека вакцине, будући да су оне, у погледу транспорта и температурних услова у којима морају бити чуване, погодније од вакцина Фајзер и Спутник.

Ристић је навела да ће грађанима на терену који не желе да приме једну од наведене две врсте вакцина бити обезбеђена жељена вакцина, али да ће у том случају морати да је приме на пункту за имунизацију.

Вакцинација становништва у месним заједницама биће обављена у сеоским амбулантама, а почеће у уторак, 13. априла, у Великој Реци у 08 часова.

Истог дана вакцинација становништва у амбуланти у Цулинама биће обављена од 10.30, а у Доњој Трешници од 13 часова.

Вакцинација у преосталим месним заједницама предвиђена је у четвртак, 15. априла, у Радаљу од 08 часова, у Доњој Борини од 10.30 и Брасини од 13 часова.

Вакцинација грађана из месних заједница Сакар, Будишић, Центар и Доње Насеље предвиђена је свакодневно на пункту у сали Средње школе у Малом Зворнику, од 14 до 16 часова.

Директорка Дома здравља навела је да је на подручју општине од почтка имунизације вакцинисано 21 посто становништва.

Она је такође позвала грађане да се у што већем броју одазову позиву за имунизацију, приме вакцину и заштите се од инфекције вирусом корона.

Ристић је истакла да је тренутно веома важно да се што брже и што више људи вакцинише, како би се смањило присуство и ширење вируса у популацији.

Према њеним речима, у текућој седмици Дом здравља у Малом Зворнику добио је 900 доза Синофарм или кинеских вакцина, од чега 700 доза за заказане за вакцинацију и преосталих 200 за незаказане, а наручено је 70 додатних доза за незаказане.

Ристић је рекла да у Дом здравља ускоро стиже и 150 доза Астра Зенека вакцине за потребе незаказане вакцинације и додала да ће Дом здравља наставити да прати потребе и исказане жеље становништва у погледу врсте вакцина и у складу с тим вршити требовања.

У току јучерашњег дана, тачније у среду, 07. априла, утрошено је укупно 248 доза Синофарм вакцине, и то 128 првих доза за заказану вакцинацију и 120 првих доза за незаказану.

За данас, односно четвртак, 08. април, предвиђено је давање 66 првих доза Фајзер вакцине.

Директорка Дома здравља каже да у општини Мали Зворник влада велико интересовање грађана за вакцинацију, као и да има доста грађана из Босне и Херцеговине који се јављају на пункт у Малом Зворнику са жељом да приме вакцину и да се ова установа труди да свима изађе у сусрет и омогући вакцинацију.

Љиљана Ристановић