На седници Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник у петак, 15. јануара, закључено је да је епидемијска ситуација на подручју општине у последње две седмице мирна.

Према речима директорке Дома здравља, Валентине Ристић, мирна епидемијска ситуација израженија је у текућој седмици, током које је у овој здравственој установи обављено укупно 70 прегледа.

На PCR тестирањима није било случајева инфицираних вирусом корона, док је на антигенским тестовима регистровано 12 особа позитивних на овај вирус.

Командант Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник и председник општине, Зоран Јевтић, рекао је да је и даље неопходно максимално поштовање мера превенције од заразне болести Ковид – 19, иако је епидемијска ситуација у општини мирна, те да не сме доћи до опуштања.

Он је у име Штаба апеловао на грађане да се у што већем броју пријаве за вакцинацију против вируса корона, ради очувања мирне и стабилне епидемијске слике у општини.

Јевтић је похвалио рад и залагање здравствених радника у Дому здравља у досадашњој борби против епидемије вируса корона и истакао да ће општина Мали Зворник наставити да помаже опремање и осавремењавање ове здравствене установе.

У информацији Полицијске станице о предузимању мера на нивоу локалне самоуправе у спречавању епидемије, коју је на седници Штаба изнео командир Небојша Гошњић, између осталог, наведено је да су новогодишњи и божићни празници у општини, у погледу поштовања превентивних мера, окупљања и рада угоститељских објекта, протекли релативно добро.

Гошњић је закључио да је досадашња епидемијска слика у општини Мали Зворник знатно боља и са блажим последицама у односу на општине у окружењу.

Према његовим речима, на евиденцији МУП-а у на подручју малозворничке општине има 30 лица у кућној изолацији, чији боравак у карантину службеници малозворничке Полицијске станице свакодневно надзиру.

У питању су лица која су дошла из иностранства, имају инфекцију или су била у контакту са зараженим особама.

Поводом завршетка зимског распуста и поласка ђака у школу у понедељак, 18. јануара, чланови Штаба за ванредне ситуације општине Млаи Зворник усвојили су закључак по којем су све образовне установе у општини у обавези да Штабу седмично достављају извештај о епидемијској ситуацији у школи, броју оболелих, броју лица у изолацији и сличне податке, ради праћења ситуације и адекватног благовременог реаговања и предузимања одговарајућих мера.

Размотрена је и усвојена информација о допунама упутства о начину примене ограничења уласка у Републику Србију лицима која долазе из држава захваћених епидемијом заразне болести Ковид – 19.
Због очекиваних обилних снежних падвина и нечишћења саобраћајница на подручју малозворничке општине протеклих дана од стране Предузећа за путеве из Ваљева, које је у обавези да одржава и чисти државни и регионални путни правац у општини, Штаб за Ванредне ситуације у Малом Зворнику усвојио је закључак по којем ће о томе бити бити обавештено Јавно предузеће „Путеви Србије“, надлежне инспекцијске службе, као и управа Предузећа за путеве из Ваљва, уз захтев да у најкраћем року буде обављено уклањање снега и леда на државном и регионалном путу на територији Малог Зворника.

Према подацима из Полицијске станице, већина државног и регионалног пута у општини Мали Зворник у протекла два дана била је прекривена снегом и ледом.

На наведеним путевима догодиле су се две саобраћајне незгоде, од чега једна као директна последица леда на коловозу.

Љиљана Ристановић