10.03.2017.

Општина Мали Зворник финансираће део трошкова учешћа младог стручњака Лазара Јовановића из Малог Зворника у финалу светског такмичења у области иновација у пољопривреди и агробизнису, Future Agro Challenge (FAC), од 12. – 15. марта у Јоханесбургу, у Јужноафричкој Републици. Општинско веће одлучило је да са 150.000 динара из локалног буџета подржи његов одлазак на такмичење, на којем ће представити изум „Smart Watering“, систем даљинског наводњавања путем SMS-а.

„Заузврат од Лазара очекујемо да у Јужноафричкој Републици промовише општину Мали Зворник, а по повратку заинтересованим грађанима одржи презентацију пројекта са којим је победио у Србији и пласирао се на светско такмичење, изјавио је председник општине Зован Јевтић. Он је додао да је намера општине да његову иновацију приближи пољопривредницима и кроз локалне фондове подржи оне који би увели такав систем рада.

Лазар Јовановић из Малог Зворника, са пројектом „Smart Watering“, у Јужноафричкој Републици такмичиће се у конкуренцији националних победника из 50 држава. Том приликом његова иновација биће представљена потенцијалним инвеститорима на FAC конференцији. У питању је систем за даљинско наводњавање, над којим се управљање и надзор врше путем поруке на мобилном телефону. Са овим пројектом Лазар Јовановић победио је на такмичењу Future Agro Challenge Srbija, одржаном прошле године у организацији Serbia Sturt Up из Новог Сада.