Мали Зворник, 07.08.2018. године 

Традиционални сусрет мештана и челника Малог Зворника и Зворника на мосту Краља Александра I Карађорђевића уприличен је јуче у подне, у оквиру културне манифестације „Људи и мостови“, коју су, 9. пут заредом, заједнички организовале локалне управе два места, у жељи да на симболичан начин укажу на вековни суживот становника леве и десне обале Дрине и нераскидиве везе које их спајају.

Сусрет суседа почео је уобичајено, руковањем представника два места. Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић и начелник града Зворника Зоран Стевановић том приликом разменили су пригодне поклоне, донете у знак међусобног уважавања и сарадње на добробит заједница са обе стране реке Дрине.

Окупљеним грађанима најпре се обратио председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, наводећи да су Мали Зворник и Зворник одувек једно, те да ће предстојећа реконструкција моста на Дрини, који је за становнике са обе обале реке од непроцењивог значаја, допринети даљем побољшању квалитета живота и односа две локалне заједнице. 

Он је подсетио да је Република Србија крајем 2017. године уплатила новац намењен за реконструкцију моста краља Александра I Карађорђевића и да ће радови на његовој обнови, за коју се, како је истакао, заложио председник Републике Србије Александар Вучић и целокупна Влада Србије, почети чим буде завршено прикупљање неопходних сагласности, дозвола и друге документације, потребне за реализацију овог подухвата. 

Иако се очекивало да ће се овогодишњи традиционални сусрет Малозворничана и Зворничана на мосту на Дрини догодити на обновљеном објекту, или бар у јеку његове обнове, то се ипак није догодило због, како је наведено, кашњења са радовима услед потешкоћа при утврђивању надлежности институција над појединим питањима везаним за реконструкцију моста. 

Начелник Зворника Зоран Стевановић објаснио је да је проблем везан за отпочињање радова на обнови моста наступио у моменту одређивања надлежности, у смислу тога да услове и сагласности за радове на мосту издаје више различитих институција две државе, међу којима су Веће министара Босне и Херцеговине (БиХ), Министарство просторног уређења Владе Републике Српске и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, те да су наведене процедуре те које су утицале на одлагање почетка реконструкције моста. 

Он је рекао да је у овом тренутку незахвално говорити о роковима у којима је могућ завршетак обнове моста, али да сматра да ће за само извођење радова, од тренутка када се стекну услови за почетак реконструкције, бити потребно највише 120 дана.

Као добру вест, Стевановић је навео да би малогранични прелаз на поменутом мосту ускоро требало да промени свој статус, што ће грађанима две државе омогућити да на овом месту несметано прелазе државну границу, невезано за пребивалиште које имају, напомињући да то према важећим прописима није могуће и да преко малограничног прелаза у другу државу могу само мештани Малог Зворника и Зворника, али не и њихови гости, родбина, пријатељи или туристи из других општина и градова, који пожеле да посете суседно место. Он је истакао да ће се то догодити захваљујући заједничкој иницијативи Србије и Републике Српске за промену статуса наведеног малограничног прелаза, на основу које је у припреми ново законско решење у овој области, које треба да усвоји Веће министара БиХ.

Он је захвалио грађанима обе општине који су се окупили на традиционалном сусрету на мосту, наводећи да скуп не указује ни на какве територијане претензије, већ да житељи два града на овај начин потврђују неговање добрих односа које имају, без обзира на постојање државне границе на овом подручју.

Додатно повезивање и продубљивање односа два места у наредном периоду биће остварено кроз унапређење сарадње цивилног сектора, на шта је симболично указано разменом заставица планинарско – бициклистичких удружења „Шарена Буква“ из Малог Зворника и „Корак“ из Зворника, које везује низ заједнички реализованих акција.

У наставку традиционалног скупа, уприличеног на средини моста између Малог Зворника и Зворника, уследило је полагање венца на место страдања спортисте Андреја Беуца из Словеније, који је 2016. године изгубио живот приликом скока са моста у реку.

Уз чувене стихове Иве Андића „Не руши све мостове“, у завршници манифестације одржан је пригодан културно – уметнички програм, у оквиру којег су наступили чланови дечјег ансамбла Фолклорне секције Библиотеке „17. септембар“ из Малог Зворника, Удужења „Ветерани фолклора Малог Зворника“ и фолклорне групе „Свети Сава“ из Зворника.

Туристичка организација града Зворника, у сарадњи са малозворничком библиотеком и Удружењем жена „Незаборав“ из Малог Зворника, на штандовима постављеним на мосту, и овог пута за време манифестације промовисала је богату туристичку понуду две општине, са акцентом на презентацији локалне гастрономије, сувенира и домаће радиности. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-08-06_ljudi_i_mostovi{/gallery}