Општина Мали Зворник интензивно ради на спровођењу низа неопходних административних процедура с циљем да што пре започне санацију и реконструкцију куће породице Аметовић у Радаљу, која живи у веома лошим условима, услед којих је, сплетом несрећних околности, протеклог петка смртно страдао деветогодишњи дечак, једно од четворо деце Аметовића.

Упоредо с тим локална самоуправа покренула је акцију за прикупљање новчане помоћи породици и данас је измирила дуг за утрошену електричну енергију чланова ове породице, како би им Елктродистрибуција поново укључила струју.

Према речима председника општине, Зорана Јевтића, синоћ у 21.30 часова добијена је грађевинска дозвола по пројекту за обнову породичне куће Аметовића.

Следећи корак је да Центар за социјални рад из Малог Зворника у току дана поднесе захтев општини за помоћ породици Аметовић, на основу којег ће за ову намену из буџета локалне самоуправе бити исплаћено 1.000.000 динара, који је раније опредељен за обнову куће ове породице.

Како би наведена средства могла да буду уплаћена Центру за социјални рад, предстоји низ процедура које морају бити спроведене.

Јевтић је навео да ће грађевински вештак ујутро изаћи на лице места, односно посетити породичну кућу Аметовића и на основу затечене ситуације и пројектне документације сачинити извештај и доставити га за дан или два надлежној општинској комисији, која ће на основу тога и захтева који је доставио Центар за социјални рад одговорити Центру за социјални рад и упутити му предлог за помоћ са податком о износу који је неопходан за обнову и доградњу куће.

Након тога, Центар за социјални рад Мали Зворник донеће одговарајуће решење које ће послати општини.

Председник Јевтић се нада да ће наведене процедуре бити завршене до понедељка и да ће општина након тога моћи да исплати Центру за социјални рад опредељени износ од 1.000.000 динара.

Након тога уследиће потписивање уговора између извођача радова и власника породичне куће Аметовића о реконструкцији и санацији куће.

Јевтић је навео да процењена вредност радова на објекту, према пројекту, износи 2.200.000 динара, али да ће коначни износ потребних средстава за обнову куће бити познат када се о томе изјасне извођач радова и власник куће.

Он је навео да је упоредо са поменутим активностима за помоћ породици Аметовић општина покренула и акцију прикупљања новчаних средстава од којих је део искоришћен за плаћање дуга ове породице за утрошену електричну енергију у износу од око 330.000 динара.

Наведени износ укључивао је дуг за утрошену струју од око 105.000 динара, накнаду за неовлашћену потрошњу због самовласног прикључења након обустављене испоруке електричне енергије од стране ЕПС-а, у износу од око 160.000 динара и трошкове новог прикључења на електродистрибутивну мрежу у износу од 65.000 динара.

Део рачуна за струју породице Аметовић плаћен је из средстава које је прикупила Предшколска установа „Црвенкапа“, из прилога запослених и суграђана, у износу од 171.000 динара, док је остатак дуга плаћен новчаним прилогом који су сакупили локални фукционери, чланови Општинског већа, одборници Скупштине општине Мали Зворник и запослени у Општинској управи, институцијама, установама и јавним предузећима на подручју малозворничке општине.

Иначе, у свим установама јавног сектора у општини, а од јутрос и у Општинској управи у Малом Зворнику, у ходницима на видним местима постављене су кутије за прикупљање новчаних прилога за помоћ породици Аметовић.

Председник Јевтић позвао је све суграђане на солидарност, да се одазову акцији и издвоје колико могу новчаних средстава која ће преко Центра за социјални рад бити упућена за помоћ породици у обнови куће и за остале потребе.

Поред свега наведеног, општина Мали Зворник ће члановима породице Аметовић обезбедити привремени смештај у стамбеној јединици Основне школе „Стеван Филиповић“, у Радаљу, у којем ће уколико буду желели моћи да бораве док трају радови на обнови куће.

Председник општине саопштио је да је поводом тога директора ове школе, Милана Марковића, задужио да обезбеди кречење стана и уређење купатила како би породица могла да се усели када почне реконструкција куће.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић