Владарска лоза Карађорђевића је несумњиво изменила ток српске историје, од њеног родоначелника Ђорђа Петровића, кога су Турци прозвали Карађорђе, вође Првог српског устанка, па све до његових наследника, међу којима се истичу краљ Петар I, који се заједно са становништвом повлачио преко тешко проходних албанских планина током Првог светског рата, и његов син регент Александар I, у историји и у народу упамћен по надимку Ујединитељ, на престолу Краљевине Југославије. Ова моћна и еминентна српска династија оставила је непобитно сведочанство о својој вишедеценијској владавини, приказаној у једној општини на подручју Мачванског округа. У питању је Мали Зворник.

Текст: Тања Пролић

Извор: daibau Magazin

Поред природних богатстава, у која се убрајају Зворничко језеро са разноврсним и издашним рибљим фондом, као и Радаљска бања и Радаљско језеро, који заједно представљају јединствену оазу мира у нетакнутој природи, у овој општини на западу Србије налазе се и два завештања династије Карађорђевић која имају велики историјски значај.

Подземни град Карађорђевића – склониште династије

Овај комплекс од изванредног историјског значаја, грађен је почетком тридесетих година прошлог века, по налогу Александра I Карађорђевића. Циљ његове градње, заправо, његова основна намена била је да пружи склониште члановима династије Карађорђевић и припадницима Владе, у случају рата. Просторије ископане у камену биле су предвиђене за краљево ратно командно место и омогућавале су дужи боравак већем броју људи.

Полазна тачка градње овог комплекса биле су пећине, тачније природна формација шупљих стена. Ток његове изградње обавијен је „велом тајни“; цела „операција“ се одвијала под шифром „Камена девојка“, а познат је и податак да је главни архитекта био стручњак за копање рудника, руског порекла. Пошто је грађен у највећој тајности, о њему скоро да нема писаних података. Међутим, нешто се ипак добро зна – у овом недовршеном склоништу, у априлу 1941. године своју последњу ноћ у Србији пре избеглиштва, провео је млади краљ Петар II Карађорђевић.

Цео подземни град је укопан у брду, у камену. Ходници и просторије које укључују краљеве апартмане, кабинете, сале, спаваонице за гарду, библиотеку, капелу с олтарским простором, тунелског су типа. Из главног ходника пружа се пет бочних пролаза, од којих четири имају излазе за евакуацију. У њиховом наставку се, на висини од око 1,20 метара, налазе два вентилациона канала попречног пресека 30×30 цм, ископани у стени и бетонирани. Они такође представљају излазе за случај опасности.

Градња овог комплекса трајала је све до атентата на краља Александра I Карађорђевића, који се догодио у Марсеју, 1934. године. До тада је довршено око три четвртине простора подземног града. У великом броју просторија је до те године извршена комплетна подна и тунелска облога, зидови и сводови израђени од бетона. У преосталом делу је тунелски ископ у стени без урађених бетонских радова и без избетонираног пода. Стена у којој је приметан ископ компактна је и види се да нема назнака могућег урушавања.

Важне просторије су одмах преграђиване зидовима од опеке и сасвим измалтерисане. У минулом времену, када је приступ унутрашњости био слободан из тих просторија, до висине свода су зидови порушени, а опека однета.

Део ходника и поједине просторије остале су са избетонираним подовима, зидовима и сводом од натур-бетона. Сва улазно-излазна врата и она за нужне излазе, сачувана су.

До пре неколико година, овај важан културно – историјски споменик из времена Краљевине Југославије, био је препуштен на милост и немилост „зубу“ времена, а тада је уведено осветљење и омогућен несметан обилазак комплекса.

Како је у унутрашњости структуре било сасвим видан продор површинских вода кроз порозну армирано-бетонску конструкцију, као и на деловима где бетона нема, из ситних пукотина у стенској маси, а такође и због велике концентрације влаге, прибегло се санацији и адаптацији подземног града.

Приликом санације и рестаурације стручњаци су успели да задрже аутентичност објекта, захваљујући примени материјала и техника одговарајућих времену када је грађен, али такође уз употребу нових, савремених материјала, којим је очувана конструкција, али и осигуран квалитет и дуготрајност. Тиме је он добио „ново рухо“ у погледу техничке функционалности и туристичког значаја и постао веома привлачан како за домаће тако и стране туристе.

Мост краља Александра I Карађорђевића који спаја два града

Недалеко од подземног града налази се мост краља Александра I Карађорђевића, који повезује Мали Зворник са суседним Зворником у Републици Српској. Постоји веома битан разлог због чега мост носи баш име овог члана познате српске краљевске породице.

Карађорђе је дао завет да ће Дрину „племениту међу“ прећи, а његов праунук регент Александар I Ујединитељ је тај завет и испунио.

Саграђен је 1929. године, а званично освештан јануара 1930. године. Један је од три задужбинско-заветна моста на Дрини. Након што је градња конструкције завршена, запрежним возилима је донесено и постављено на њега 30 хиљада тона камена како би се потврдила издржљивост. Камење није померано 15 дана како би се утврдило да је довољно сигуран, стабилан и чврст.

И сам краљ Александар I Карађорђевић је уложио средства у његову изградњу. Дужина овог моста, који осим што повезује два града, данас има важан историјски значај и немерљиву естетску и архитектонску вредност, износи око 150 метара, док је његова ширина 7,2 метра.

Почетком Другог светског рата мост је порушен, али је након ослобођења, у јуну 1946. године обновљен и преименован у мост Филипа Кљајића Фиће, у част народног хероја из НОБ-а. Првобитни назив враћен му је 2009. године.

Мост је због дотрајалости с годинама био у све горем стању. Стога је извршена реконструкција завршена 28.8.2020. године и тада је обновљен мост свечано поново отворен.

Овај пешачки мост представља значајан симбол спајања људи из Републике Српске и Србије.

Ове две грађевине које се налазе у општини Мали Зворник веродостојно сведоче о периоду између два рата, тачније, времену постојања Краљевине Југославије. Оне пружају ширу слику о тада владајућој династији Карађорђевић и употпуњују српску историју детаљима из тог раздобља који је претходило Другом светском рату.

Аутор: DaiBau трендови магазин