У цркви Сабора свих Срба светитеља у Малом Зворнику данас је служена света литургија поводом упокојења старешине храма, протојереја ставрофора Милете Товаровића, који је преминуо у недељу, 14. новембра, у лозничкој болници у 59. години живота.

Након молитве за покој душе преминулог свештеника, испред храма одржано је опело, после којег су се окупљени верници у мимоходу опраштали од вољеног пароха.

Литургији и опелу у Малом Зворнику, осим бројних суграђана, чланова породице Товаревић и пријатеља преминулог свештеника, присуствовали су многи црквени великодостојници, представници локалне самоуправе, на челу са председником општине, Зораном Јевтићем, и председником Скупштине општине, Радованом Тадићем, као и представници осталих институција и установа у Малом Зворнику, који су се окупили да упуте последњи поздрав оцу Милети и испрате га на вечни починак.

Ковчег са земним остацима преминулог свештеника Милете Товаровића по завршету опела испраћен је пут родног Букора, где ће, у порти цркве Свете Тројице, бити сахрањен у 14.00 часова.

Дан раније председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, породици преминулог протојереја, свештенству и верницима Српске православне цркве у Малом Зворнику изразио је искрено саучешће и жаљење због његове преране смрти.

„У име руководства општине Мали Зворник, запослених у Општинској управи, суграђана и у своје име, изражавам најискреније саучешће и жаљење због смрти протојереја Милете Товаровића, који нас је дубоко растужио својим изненадним и прераним одласком. Одласком оца Милете, наша локална заједница изгубила је много и то је чињеница коју ћемо, много више него данас, осетити у времену које долази. Иако је својим преданим службовањем и проповедањем у протекле две деценије међу парохијанима учврстио православну веру и обичаје, његов одлазак остаће ненадокнадив губитак за све становнике Малог Зворника“, навео је Јевтић и кратко додао: „Почивајте у миру, оче Милета“.

Пореклом из места Букор, у Поцерини, из побожне фамилије Товаровића, прота Милета службовао је у Малом Зворнику више од 20 година.

Под његовим старешинством завршена је изградња цркве у центру Малог Зворника.

Заслужан је и за подизање и уређење цркве у стени „Мали Острог“, недалеко од моста краља Александра I Карађорђевића, која је саграђена, како је у својим беседама волео да истиче, уз подршку верног народа са обе обале реке Дрине.

Отац Милета неуморно је и са радошћу служио Богу и људима.

У Малом Зворнику, након више деценија, вратио је прославу градске крсне славе, Светог Прокопија, и храмовних слава, са литијама, увео редовна богослужења у црквама и покренуо верске манифестације, као што је „Пливање за богојављенски крст“ и сваке године на празник Крстовдан „Избор најлепшег славског колача“ у Србији и Републици Српској.

Вољен и цењен од својих парохијана, отац Милета остаће упамћен по преданом раду и многим богоугодним делима које је чинио.

Захваљујући поклоничким путовањима и ходочашћима у земљи и иностранству, које је често организовао, многи верници посетили су манастир Острог и друге светиње и одлазили на поклоњење моштима Свете Петке, у румунском граду Јаши.

Свештеник Милета Товаровић иза себе је оставио супругу, четворо деце и десеторо унучади.

Љиљана Ристановић