Мали Зворник, 18.08.2018. године 

Трећа самостална изложба слика Малозворничанина Дејана Крстића, под називом „Белешке“, одржана је у Ужицу, у галерији “Рефлектер”, од 04. до 15. августа текуће године. Током најновије десетодневне презентације радова младог сликара, за коју је, као и претходна два пута, владало велико интересовање публике, љубитељи ликовне уметности били су у прилици да виде најновија дела овог уметника, као и поједине радове настале у неким ранијим фазама његовог рада. 

Према речима аутора, у оквиру изложбе „Белешке“ публици су приказани радови настали из преиспитивања идеје слободе и њеног значаја за индивидуу. 

“Почевши од искуства појединца, моје истраживање се бави преиспитивањем које води ка општем закључку. У овом контексту белешка није само вид брзе опсервације. Она је део слагалице која даје ширу слику не само о појединцу или групи већ и о самом друштву”, испричао је након изложбе сликар Дејан Крстић.

Он је навео да су радови, које је публика у Ужицу могла да види, најчешће реализовани у виду портрета, који традиционално не представљају само фактичку, ликовну мапу лица, већ подразумевају и психолошку анализу модела, као и увид у питање идентитета. 

Крстић је објаснио да самим тим појам портрета постаје флексибилан и може се гледати као шире поље истраживања. 

“У процесу анализе, односно цртања модела користе се и методи психоаналитичког систематског приступа, који знатно доприноси личној интеракцији са моделом. Путем овог истраживања и бележења, испитују се границе личног, приватног, базичног става појединца и његова модификација у комуникацији са општим, универзалним и друштвено прихваћеним норама”, рекао је Крстић и додао да је, радећи на основу фотографског прилога, своје радове реализовао у виду комбинације традиционалних цртачких и сликарских техника. 

Сликар Дејан Крстић, рођен је 1994. године у Лозници. Завршио је основне академске студије на департману ликовних уметности, студијски програм сликарство, у класи проф. Босиљке Зиројевић Лечић. 

Тренутно по­хађа мастер студије на Академији уметности у Новом Саду, у оквиру студијског програма цртање, под менторством проф. Вишње Петровић. 

Млади уметник Крстић учествовао је на више групних и самосталних изложби, а следећа коју планира могла би да буде одражана у септембру у Малом Зворнику. 

Своје радове суграђанима уметник планира да презентује поводом обележавања 17. септембра, Дана општине Мали Зворник. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-08-18_dejan_krstic_izlozba{/gallery}