Потписивањем уговора са четрдесет и четири општине, широм Србије, Дирекција за имовину Републике Србије предала је на коришћење возила органима локалне самоуправе. Возила су општинама опредељена на коришћење, без накнаде, закључком Владе од 30. априла 2015 године.

У име Владе Републике Србије уговоре са председницима општина, потписао је директор Републичке дирекције за имовину Републике Србије Јован Воркапић у петак 8 маја 2015. године у Београду. Моторна возила, марке Мазда 3, возила су нове генерације и произведена су по напредној јапанској технологији а у државном власништву су на основу споразума о донацији Владе Јапана Влади Републике Србије.

У Србију је стигло 117 примерака модела Мазда 3 које је Влада Јапана донирала јавном сектору Републике Србије. Донација је део ОДА пројекта којим Јапан промовише еколошке технологије широм света у циљу унапређења заштите животне средине, а реч је о аутомобилима који у просеку троше 3,9 литара горива на 100 км и емитују свега 104 грама ЦО2 по км.

Одабран је модел Мазда 3 са 2.2 литарским SKYACTIV-D дизел мотором који производи 150 ks (110 kW) и развија максимални обртни момент од 380 Nm.

Ипак, најважнија карактеристика овог модела када је у питању утицај на животну средину јесте ниска емисија угљен-диоксида од 104 g/km и податак да овај мотор задовољава тренутно најстрожу европску норму, Еуро 6. 

Споразум о донацији потписан је у марту 2014. године, а примопредаја донираних Мазди Влади Републике Србије је извршена априлу 2015.

{gallery}2015/05-13_mazda{/gallery}