У оквиру модернизације и проширења система јавне расвете на територији општине Мали Зворник око 90 посто постојећих светиљки замењено је новим, паметним ЛЕД сијалицама.

Пројекат реконструкције система јавног осветљења реализован је у циљу имплементације паметног система јавне расвете и уштеда електричне енергије, у складу са Студијом анализе изводљивости и имплементације паметног система јавне расвете у општини Мали Зворник, као и регулативом Европске Уније и обавезним елементима које је Република Србија прихватила у процесу придруживања Европској Унији, фотометријских прорачуна и конфигурације терена.

Према речима председника општине Мали Зворник, Зорана Јевтића, замена превазиђених светиљки, у технологији живе и натријума, урађена је најсавременијим ЛЕД изворима светлости, ради повећања енергетске ефикасности и рационализације потрошње електричне енергије.

Неки од главних резултата имплементације новог система јавног осветљења у Малом Зворнику је значајно већа укупна осветљеност на локацијама где је уграђена нова ЛЕД технологија и смањена потрошња електричне енергије на локацијама које су биле обухваћене пројектом за 71%.

Имплементација новог система јавног осветљења омогућила је компатибилност са будућим паметним системима који су саставни део система паметни град.

Нови систем јавне расвете уважава Смернице за друмску расвету о избору класе расвете, које садрже систем за дефинисање одговарајућих класа расвете за различите јавне површине на отвореном и дефинише избор најприкладније класе расвете за дату ситуацију на терену.

Модернизацијом система јавне расвете у општини Мали Зворник постигнута је стандардизација изгледа нових светиљки.

Нове светиљке су у 90 посто случајева исте величине, типа и изгледа и имају минимум 95 посто истих компоненти.

У насељеним местима, односно месним заједницама, где је инфраструктура адекватно постављена, расвета има могућност биодинамичког димовања.

У питању је паметна функција која омогућава систему јавне расвете да мења температуру боје према аутоматском програму који подржава функцију биолошког ритма и верно репродукује температуру светлости, природно примерену нивоу активности у различито доба ноћи, односно блиску природним изворима светлости и на тај начин пружа адекватан ниво осветљености.

На главним саобраћајним правцима, поред Дринске магистрале, инсталиране су светиљке које, осим што вишеструко побољшавају ниво осветљености, то чине без ефекта одбљеска и тако чине саобраћај безбеднијим за све учеснике.

Гаранција за уграђене светиљке јавне расвете је 10 година.

Замењене светиљке које су новијег датума производње и употребљиве, односно не спадају у превазиђене технологије, искоришћене су за проширење мреже јавне расвете и постављене су на локацијама које имају неопходну инфраструктуру, а које до сада нису имале расвету или је расвета била неадекватна.

Јевтић је истакао да је на овај начин повећана укупна мрежа јавне расвете за 30 посто, чиме је општина Мали Зворник унапредила услове за живот грађана и у најудаљенијим месним заједницама, омогућивши им да добију адекватну јавну расвету.

Ново осветљење постављено је најпре у месним заједницама поред државног пута, где постоји присуство миграната.

Председник општине навео је да увођење паметног система јавне расвете има бројне предности, те да првенствено доприноси значајним уштедама електричне енергије.

Он је навео да ново осветљење, будући да штеди електричну енергију, применом различитих режима рада, може да буде укључено током читаве ноћи, за разлику од претходног, које је, због велике потрошње струје, морало да буде искључивано после поноћи у већини месних заједница на подручју општине.

Наводећи предности новог система уличне расвете, председник општине је рекао да је и само увођење новог система у финансијском погледу било погодније, с обзиром да је омогућено плаћање радова у ратама, на 3 године и то по завршетку посла, док је претходна расвета морала да буде плаћена одмах.

Он је навео и то да је нови извођач сносио трошкове замене светиљки и постављања на новим локацијама, а да је претходни извођач за уграђене нове светиљке преузео обезбеђење гаранције рада у утврђеном року.

Председник Јевтић најавио је да ће локална самоуправа у наредном периоду радити на увођењу уличне расвете у деловима општине у којима нема осветљења, а где постоје техничке могућности за увођење.

Поводом злонамерних коментара изнетих на друштвеним мрежама у вези увођења система паметне јавне расвете на подручју општине Мали Зворник, Јевтић је рекао да су радове коментарисали дојучерашњи коалициони партнери СНС-а на локалном нивоу, као и они који су претходно били на власти, али нису допринели увођењу и побољшању уличног осветљења у општини.

Он је рекао да ће сви они који су јавно изнели различите неистине у вези рада општине на реконструкцији расвете своје тврдње морати да докажу у тужилаштву и на суду, као и друге оптужбе које су износили у вези актуелних пројеката, које суфинансира Влада Швајцарске, као што је изградња дечјих игралишта, вртића и уређење јавних објеката и површина у оквиру пројекта „Мали Зворник по мери грађана“.

Јевтић је рекао да ће пред тужилаштвом и судом морати да одговарају и за оптужбе изречене на рачун председника општине и других чланова општинског руководства, подсетивши да је у неким од коментара, између осталог, наведено да је председник општине на место директора Туристичке организације поставио члана своје фамилије, да општина месечно троши 500 килограма кафе, те да политичке неистомишљенике, који чине актуелно општинско руководство, називају фашистима.

Он је најавио да ће на сајту општине у наредном периоду бити објављено неколико информација на основу којих ће грађани моћи да оцене зашто се актуелно општинско руководство ,,замерило“ одређеним појединцима, као и то зашто су поједини, који су чинили претходна општинска руководства, жмурили на разне неправилности и злоупотребе.

„Незадовољни што не чине скупштинску већину и владајућу коалицију, они износе разне неистине. Међутим, све поменуто мораће да докажу у тужилаштву и на суду. Неке кривичне пријаве за лажно пријављивање, увреду и друго већ су прослеђене тужилаштву, а неке ће бити прослеђене у наредним данима“, рекао је Јевтић.

„Док су други били на власти, спавали и гледали само лични интерес, ми радимо и градимо за добробит грађана Малог Зворника, а тако ћемо наставити и у будућности“, поручио је на крају председник општине.

Љиљана Ристановић