Мали Зворник, 27.08.2018. године 

Постављање звона на обновљену цркву Часног крста у стени у Малом Зворнику, посвећену Св. Василију Острошком, биће обављено у уторак, 28. августа, на празник Успења Пресвете Богородице, саопштила је Управа парохије малозворничке. Догађај ће почети молитвом, коју ће испред храма од 14.00 часова служити локално свештенство. 

Протонамесник Милета Товаровић најавио је да ће припреме за подизање звона са звоником и Часним крстом на храм почети неколико сати раније, тачније око 10.00 часова, како би у планирано време могло да буде обављено богослужење и постављање звона и знамења на врх богомоље укопане у стени. 

Према његовим речима, за овај важан догађај вољом Божијом изабран је празник Успења Пресвете Богородице, у народу познатији као Велика Госпојина, који ће остати упамћен као дан када је на обновљени храм у стени у Малом Зворнику постављено звоно велико, одакле ће убудуће звонити и позивати народ на молитву. 

Товаровић је позвао вернике са обе обале реке Дрине да на сутрашњи велики празник дођу у Мали Зворник и присуствују најављеном догађају. 

Он је навео да су верници и свештенство на овај велики и важан чин чекали око месец дана након освећења звона, из техничких разлога, тачније ради обезбеђења специјалне дизалице уз помоћ које ће звоно бити постављено на цркву. 

Освећење звона, звоника и Часног крста за цркву у стени у Малом Зворнику, у присуству великог броја верника, црквених великодостојника и гостију, обављено је 21. јула, на дан Св. Великомученика Прокопија, крсне славе општине Мали Зворник. 

Црква Часног крста или “Нови Острог”, како верници другачије називају богомољу у стени у Малом Зворнику, откривена је пре 14 година, а исклесана је у пећини највероватније у периоду између 1932. и 1934. године, у време када је грађен тајни подземни град краља Александра Карађорђевића. 

За њу је карактеристично то што је у целости у знаку крста и броја 33, који симболизује године Христовог живота проведене на земљи. 

Унутрашњост цркве укопана је у стену у облику крста, дужине и ширине од по 33 метра, а и звоник на врху стене биће постављен на висини од такође 33 метра. 

Обнова богомоље почела је 2004. године. У оквиру радова на спољашњој фасади храма израђен је мозаик Острога и Светог Василија, а поред и мозаици још шест светитеља. 

Уређење храма и изливање звона омогућено је добровољним прилозима верника са обе обале реке Дрине и уз подршку општине Мали Зворник, а у знак захвалности и сећања на приложнике на звону су угравирана имена свих који су својим даром помогли његову израду. 

Сваке године на дан Светог великомученика Прокопија, крсне славе Малог Зворника, црква у Малом Зворнику организује литију која креће из центра места и завршава у пећинском храму, где свештенство држи службу и освештава Краљеву чесму поред самог улаза у цркву. 

Од 2010. године у цркви у стени се редовно, петком увече, одржава акатист Пресветој Богородици и молитва за здравље, а у плану је да свештенство у њој суботом служи литургију за упокојене у реци Дрини.

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-08-27_podizanje_zvona{/gallery}