Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, рекла је приликом посете општини Мали Зворник у петак, 26. фебруара, да ова општина, као и остале општине Мачванског округа, има значајне туристичке потенцијале које је потребно развијати и да ће Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије наставити да улаже у туристичке пројекте у овом крају.

Матић је навела да су најзначајнији ресурси за развој туризма у општини Мали Зворник Дрина и Зворничко језеро, Радаљска Бања и Радаљско језеро, као и богато културно историјско наслеђе, издвојивши као посебно атрактивну знаменитост културно – историјски комплекс „Подземни град Карађорђевића“.

Она је истакла да је Република Србија преко ресорног министарства до сада определила укупно 57 милиона динара за реконструкцију овог објекта и саопштила да је држава спремна да настави даље да инвестира и омогући завршетак реконструкције овог објекта, који, како је рекла, може бити светска атракција.

„Од посебног је значаја изградња аутопута Рума – Шабац – Лозница који ће унапредити шансе за економски развој овог краја, али и читаве Западне Србије, и неопходно је да већ сада убрзано подижемо туристичке дестинације у овом делу наше земље, како би нове прилике биле искоришћене у пуном капацитету“, рекла је Матић.

Она је нагласила да по изласку из пандемије корона вируса, који је, према њеним речима, могућ идуће године, у раду на пољу туризма мора да уследи увођење и потпуна примена стандарда, без које ова грана привреде не може очекивати озбиљне резултате.

Министарка је констатовала да је за унапређење туризма неопходно да општина у што скорије време донесе програм развоја туризма, као основ за планирање и реализацију пројеката у овој области, и да је потребна већа брига о заштити животне средине и покретање еколошких пројеката, а да ће министарство подржати напоре општине да изађе из реда девастираних средина.

Она је напоменула да су за развој нових услуга кључни и пројекти дигитализације туристичких дестинација, као и изградње широкопојасне инфраструктуре у руралним подручјима, док је за укупан напредак важно савремено образовање које је омогућено изградњом локалне рачунарске мреже у оквиру пројекта „Повезане школе“.

Према њеним речима, у неким школама на подручју општине Мали Зворник Министарство трговине, туризма и телекомуникација преко поменутог пројекта омогућило је изградњу локалне рачунарске мреже, док је у текућој години у три школе планирано увођење локалне рачунарске мреже.

Осим тога, како је навела, већина малозворничких школа повезана је на тзв. Академску мрежу, која им омогућава бесплатан интернет, а у току године предвиђено је повезивање још две школе са подручја ове општине.

Након састанка са руководством општине Мали Зворник званичници су обишли Подземни град Карађорђевића уочи почетка друге фазе радова на обнови и адаптацији тог објекта.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, рекао је да би друга фаза реконструкције Подземног града Карађорђевића, за коју је од државе добијено 25.000.000 динара, могла да почне 8. марта, као и да је добио уверавања да ће након тога држава определити још толико средстава за завршетак обнове објекта, који укључује рестаурацију капеле.

Он је рекао да општина Мали Зворник, осим овог пројекта, планира и реализацију низа других пројеката везаних за унапређење туристичке понуде општине, наводећи да је један од њих оживљавање туризма у Радаљској бањи, да је у току израда неопходне документације за њено планско уређење, као и да су претходног дана општину Мали Зворник посетили инвеститори заинтересовани за улагања у развој Радаљске бање.

Јевтић је рекао да општина интензивно ради и на уређењу археолошког локалитета „Орловине“, да је финансирала израду пројекта конзервације налазишта, као и да предстоји уређење локалитета у туристичке сврхе и изградња неопходних прилаза и инфраструктуре.

Председник општине Мали Зворник захвалио је министарки Матић на посети, уложеном труду и времену које је одвојила да посети општину Мали Зворник и сазна више о потребама ове локалне заједнице у области ресора којим се бави.

Љиљана Ристановић