Сајам запошљавања у Малом Зворнику окупио је представнике 14 предузећа и предузетничких радњи са подручја малозворничке општине и суседног града Лозница, као и незапослене различитих образовних профила заинтересоване за рад.

Манифестација на којој је понуђено више од 40 различитих послова одржана је у уторак, 31. маја, у фискултурној сали Средње школе.

Сајам су отворили Зоран Миловановић, в.д. директора лозничке филијале Националне службе за запошљавање (НСЗ), начелник Мачванског управног округа (МУО) Владан Красавац и председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић.

Према речима председника општине, значајан број грађана Малог Зворника је током прошле године добио посао, што је раније било незамисливо за ову малу општину.

„Локална самоуправа уз подршку Републике Србије чини све што може да смањи незапосленост и направљени су значајни помаци на овом плану, будући да је број незапослених у последњих неколико година смањен за око 40 посто“, рекао је Јевтић.

Он је навео да општина спроводи бројне мере подршке запошљавању, укључујући давање субвенција послодавцима за отварање нових радних места.

Јевтић је као веома важан резултат на плану смањења незапослености навео покретање фабрике за производњу текстила где је до сада примљено више од 200 радника и погона за прављење ПВЦ столарије где је запослено око 40 радника, напомињући да оба пердузећа веома добро послују, планирају проширење производње и отварање нових радних места.

„Две стране компаније, али и домаћа предузећа у све већем броју запошљавају грађане са овог подручја. На сајму учествује око 15 послодаваца што је велика шанса за запошљавање наших грађана. Значајно се смањује број незапослених лица што и јесте политика коју општина Мали Зворник спроводи. Први сајам је одржан пре три године, а услед пандемије наступила је пауза од две године“, истакао је, између осталог, председник општине Зоран Јевтић.

Начелник Мачванског управног округа, Владан Красавац, истакао је да је сваки сајам веома важан догађај и скуп, јер се овом приликом стиче могућност да се бар једна особа на овој листи запосли, а послодавци и незапослена лица, у директном контакту, приближе једни другима, да размене своја искуства.

„Фирме и компаније ће прецизирати који професионални профил желе, а незапослена лица имају прилику да се представе, покажу своју диплому и увере послодавце у своје способности, када, у директном разговору, добију неопходне информације“, рекао је Красавац.

Национална служба за запошљавање упутила је позив незапосленим радницима да се у што већем броју одазову и искористе могућност стицања запослења у неком од привредних субјеката.

Према подацима НСЗ, из марта 2017. године, на подручју општине Мали Зворник било је 2157 незапослених лица, од чега 1165 жена.

 Данас је ситуација повољнија, јер је на евиденцији 1150 незапослених лица, а од тог броја део, изнад 50 година старости, нису сада радно способни.

Међу учесницима сајама били су: Предузеће „Minth Automotive Europe“ доо из Лознице, којем је потребно чак 15 различитих профила извршилаца, Предузеће „Инфофин“ из Малог Зворника, Фабрика „Kayra textile“ доо Mали Зворник, Предузеће “Bauwin Decor“ доо из Брасине, које се бави производњом ПВЦ столарије, Занатска кројачка радња „Јана“ из Доње Борине, Предузеће „Равнаја“ из Малог Зворника, Фирма „Mетално 2012“ доо из Малог Зворника ,Привредно друштво за производњу, промет и услуге „Фасадер про“ доо из Малог Зворника и други.

 Општина Мали Зворник ће и у наредном периоду ораганизовати овакве сајмове, како би што већи број суграђана добио посао.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић