Нови роман Марка Д. Марковића, „У себи заточени“, у издању Издавачке куће „АС оглас издаваштво“ из Зворника (РС – БиХ), који је освојио 1. награду на конкурсу „Дрински књижевни сусрети 2022“, представљен је у Малом Зворнику у среду 11. јануара.

Дружење читалаца са писцем и упознавање са његовим делом, за које је рецензент др Милутин Ђуричковић написао да је врло комплексна, аутентична и добро осмишљена епска сага о испреплетаним судбинама и удесима, о рату и миру, о љубави и патњи, о борби добра и зла, као и о свему ономе што људске животе чини препознатљивим и етички профилисаним, уприличено је у читаоници Библиотеке „17. септембар“.

Промоцију књиге, која је, по наводима рецензента мср Невене Милосављевић, „пре свега психолошки роман, а потом и социјални, историјски и на крају љубавни, са елементима трилера“, отворила је директорка малозворничке библиотеке, Славојка Спасеновић, истакавши да је романом „У себи заточени“ завичајна збирка богатија за ново вредно штиво и да је веома поносна укупним стваралаштвом Марка Д. Марковића, као и чињеницом да је уметник пореклом из Малог Зворника.

У уводном делу промоције окупљенима се обратио и директор и уредник Издавачке куће „АС оглас издаваштво“, Дејан Спасојевић, наводећи да је роман победио на 6. по реду књижевним дринским сусретима 2022. године у Зворнику, у конкуренцији од четрдесетак рукописа за најбољи необјављени роман и да се нада да ће читалачка публика такође препознати квалитет овог рукописа.

Представљајући своју књигу, аутор је, између осталог рекао, да се радња у роману одвија у Русији и да је читава прича смештена у 19. век, те да се она у великој мери бави осећањима отуђености и равнодушности у човеку, која се јављају услед недостатка љубави према другоме, неповерења, страхова и сумњи, закључујући да човек заточен у себи, без љубави, постаје демон или њему служитељ и да у таквом стању долази до ивице свог постојања.

Он је истакао да књига шаље снажну поруку да постоји могућност да се такви људи преобрате и да човек никада не треба себе да затвори у том смислу, да не васкрсне у нешто боље.

„Неки људи заточавају сами себе као неку врсту ограде од свих осталих људи, што је потпуно бесмислено и погрешно“, рекао је Марковић.

Писац је истакао да је на стварању овог дела радио пуних 6 година, инспирисан Русијом, „Руском душом“ и руским писцима, односно њиховим књижевним делима, тачније руским књижевним класицима, понајвише делима Достојевског.

Наводећи да пише и говори из срца, са љубављу и искреношћу, Марковић верује да ће његова дела, с обзиром на тему којом се баве, живети и достићи популарност у времену које долази.

Он је навео да му промоције књигa и сусрети са читаоцима веома много значе, посебно у завичају, те да га овакви догађаји испуњавају и надахњују новом снагом и стваралачком енергијом.

Он је најавио да за неколико дана предстоји промоција романа „У себи заточени“ у Руском дому у Београду и да се веома радује том догађају, као и могућем путу у Русију.

Говорећи о свом раду и плановима које има, везаним за писање, Марковић је рекао да је у припреми 5. књига и да се на њен излазак неће дуго чекати, те да обећава да ће прву промоцију новог романа организовати у Малом Зворнику.

Навео је да постоји могућност да неко од његових дела буде екранизовано, односно да буде урађен филм по његовом роману.

Осим најновијег дела, Марковић је аутор још 3 романа, „Назиреј“ из 2009. године, „Жртвеник у љубави“ (2013) и „Злочин у клевети“ (2016).

Осим писањем, он се успешно бави и иконописањем, наводећи да је то изузетан дар који му је Бог поклонио и да је испуњен посебним осећањима док слика иконе.

Неке од икона које је насликао публика је могла да види у библиотеци, током промоције романа.

Он је захвалио запосленима у библиотеци и суграђанима на пажњи и подршци коју му пружају, истакавши да је задивљен фондом књига, изгледом и радом библиотеке, као и посвећеношћу и љубављу са којом запослени у овом колективу обављају свој посао.

У завршници промоције новог романа „У себи заточени“, писац Марко Марковић разговарао је са суграђанима и делио књиге са посветом и потписом суграђанима који су пожелели да ово ново издање имају у својој кућној библиотеци.

Марко (Душан) Марковић роћен је 9. априла 1982. године. Одрастао је у селу Цулине, Мали Зворник, Pепублика Србија. По образовању је војно лице и ради као официр Војске Србије. Живи и ради у Београду.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић