У петак вакцинисано 340 грађана

Масовна вакцинација становништва у општини Мали Зворник настављена је на пункту за имунизацију у сали Средње школе.

У петак, 09. априла, дато је укупно 340 доза вакцина, 276 заказаних и 64 незаказане.

Према речима директорке Дома здравља, која је и један од координатора за имунизацију у општини Мали Зворник, Валентине Ристић, у оквиру заказане вакцинације пацијенти су добили 1. и 2. дозу „Синофарм“ вакцине, док су за незаказану вакцинацију биле обезбеђене „Астра Зенека“ и „Фајзер“ вакцине.

Она је навела да од данас, у складу са упутствима надлежног министарства, на пункту у Малом Зворнику вакцину могу примити држављани Републике Србије са пребивалиштем у Србији, као и грађани Босне и Херцеговине који су се пријавили путем портала е – Управе и примили поруку од овог портала да дођу на вакцинацију, уз давање на увид личне карте или пасоша.

Ристић је саопштила да је оваква одлука донета због све већег броја пацијената из суседне Босне и Херцеговине који долазе на пункт у Мали Зворник у намери да приме вакцину и да је број заинтересованих одавно премашио могућности и капацитете за вакцинацију.

Због великог броја заинтересованих који су дошли да приме вакцину, а највише из суседног Зворника (Бих-РС), и немогућности здравствених радника да самостално одрже ред на пункту данас су им у помоћ притекли службеници Полицијске станице, који су брзом интервенцијом омогућили уредно функционисање пункта.

Припреме за предстојећу вакцинацију грађана у месним заједницама на подручју малозворничке општине, која је предвиђена за идућу седмицу, од 13. до 16. априла, одвијају се према плану.

У току је анкетирање грађана ради добијања података о броју заинтересованих за вакцинацију и обезбеђивања вакцине коју грађани желе да приме.

За вакцинацију у месним заједницама биће обезбеђене неопходне количине „Синофарм“ и „Астра Зенека“ вакцине, будући да су оне, у погледу транспорта и температурних услова у којима морају бити чуване, погодније од вакцина „Фајзер“ и „Спутник“.

Председник општине, Зоран Јевтић, позвао је суграђане да се одазову вакцинацији у што већем броју и тако допринесу заустављању епидемије.

Он је најавио да ће општина обезбедити превоз до пункта за имунизацију за стара лица и особе са инвалидитетом, који желе да буду вакцинисани, а немају услове да дођу до амбуланте.

Вакцинација становништва у месним заједницама биће обављена у сеоским амбулантама, а почеће у Великој Реци, у уторак, 13. априла, од 08 часова.

Истог дана вакцинација становништва у амбуланти у Цулинама биће обављена од 10.30, а у Доњој Трешници од 13 часова.

Вакцинација у преосталим месним заједницама предвиђена је у четвртак, 15. априла, у Радаљу од 08 часова, у Доњој Борини од 10.30 и Брасини од 13 часова.

Вакцинација грађана из месних заједница Сакар, Будишић, Центар и Доње Насеље предвиђена је свакодневно на пункту у сали средње школе у Малом Зворнику, од 14 до 16 часова.

Према најновијим подацима Завода за јавно здравље из Шапца, на подручју општине Мали Зворник од почетка имунизације вакцинисано је 33 % грађана.

Дата је укупно 5251 доза вакцина.

Прву дозу примило је 3242 грађана, док је ревакцинисано 2009 пацијената.

Љиљана Ристановић