Мали Зворник, 24.07.2020. године

Радови на замени постојеће уличне расвете новим ЛЕД осветљењем настављено је протеклих дана на подручју општине Мали Зворник.

Према речима председника општине Зорана Јевтића, у оквиру нове јавне набавке за потребе реконструкције уличног осветљења набављено је 460 ЛЕД сијалица.

Од наведеног броја 165 светиљки биће монтирано у урбаном делу општине, поред државног пута у месним заједницама Центар и Доње Насеље, док ће остатак бити постављен у сеоским улицама, у Брасини 50, Доњој Борини 50, Радаљу 65, Сакару 30, Будишићу 20, Доњој Трешници 40 и у Цулинама 40 сијалица.

За набавку ЛЕД осветљења, у оквиру нове, друге по реду набавке, из буџета општине издвојено је 11.976.240 динара, док је за претходну, прву набавку сијалица утрошено 5,5 милиона динара.

Реконструкција јавног осветљења у општини Мали Зворник почела је половином марта текуће године.

Председник општине подсетио је да је нова улична расвета најпре постављена поред државног пута у сеоским месним заједницама, по препоруци Савета за безбедност општине Мали Зворник, који је проценио да села имају приоритет у погледу наведених радова, због појачаног присуства миграната и потребе за превентивним деловањем на очувању јавног реда и мира и заштите грађана и њихове имовине.

Штедљиво ЛЕД осветљење локална самоуправа у текућој години поставиће у свим насељима на подручју малозворничке општине, при чему ће постојеће старе и неефикасне светиљке бити замењене новим ЛЕД сијалицама са ефикаснијим карактеристикама.

Јевтић је истакао да је намера општинског руководства да у следећој фази рада на плану уређења јавне расвете обезбеди осветљење и деловима општине где га тренутно нема и навео да ће убудуће на сва сијалична места бити уграђиване ЛЕД светиљке.

Реконструкција јавног осветљења омогуће расвету која ће бити активна током целе ноћи, уз рационалније коришћење електричне енергије и уштеду приликом потрошње. 

Осим замене светиљки, предвиђена је и испорука и имплементација сервера и софтвера који треба да обезбеди визуелизацију комплетне мреже паметних лампи, да омогући надзор и праћење њиховог рада, те појединачну контролу и управљање лампама. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2020/2020-07-27_led_rasveta{/gallery}