У оквиру масовне имунизације становништва на подручју општине Мали Зворник против заразне болести Ковид-19, медицински тим Дома здравља у понедељак, 12. априла, посетио је и вакцинисао 6 старих, слабо покретних суграђана и инвалида, који живе у удаљеним, брдским и теже доступним деловима општине и немају начина да дођу и приме вакцину на пункту за имунизацију, а изразили су жељу да се заштите од инфекције вирусом корона.

Кућне посете и вакцинација за наведене пацијенте овог пута уприличени су у селима Горњи Амајић, Доња Трешница, Радаљ и Будишић.

Према речима директорке Дома здравља, Валентине Ристић, вакцинацију на адреси пацијената ова установа организује по позиву суграђана који нису у могућности да због старости, болести и других оправданих разлога дођу на пункт и добију вакцину.

Она је навела да је оваквих посета било и раније и да ће их бити и убудуће, те да Дом здравља план вакцинације на терену, у оквиру кућних посета пацијентима, прави на основу позива грађана који се обрате Дому здравља са оваквим потребама.

Ристић је навела да на пункту за имунизацију у понедељак није било много заказаних вакцинација, па је мобилни тим могао на терен.

Као занимљив податак, она је навела да је међу грађанима који су вакцинисани приликом кућне посете била и једна бака, рођена 1922. године, која је недавно напунила 99 и узела 100. годину живота.

Вакцинисани су према сопственој жељи примили кинеску „Синофарм“ вакцину.

Према плану вакцинације, у оквиру кућних посета грађанима, наредних дана предвиђена је вакцинација у две куће у Роповићу, у Великој Реци, затим у Цулинама и Горњем Читлуку.

На пункту за имунизацију у Малом Зворнику, која се одвија у фискултурној сали Средње школе, у понедељак је обављено 36 заказаних вакцинација и 34 незаказане.

Незаказана вакцинација од 12. априла је у новом термину, од 13 до 15 часова.

У уторак, 13. априла, стартује вакцинација грађана у месним заједницама, а биће обављена у теренским амбулантама.

Према речима директорке Дома здравља, у плану је обухват од 150 људи, који су претходно анкетирани и који су се на тај начин практично пријавили за вакцинацију.

Ристић је навела да су се сви анкетирани изјаснили да желе да приме кинеску „Синофарм“ вакцину.

Вакцинација становништва у месним заједницама почеће у Великој Реци од 8 часова, у Цулинама од 10.30, а у Доњој Трешници од 13.00 часова.

У Доњој Борини вакцинација је у четвртак, 15. априла, а термин ће бити благовремено саопштен.

Вакцинација грађана из месних заједница Сакар, Будишић, Центар и Доње Насеље предвиђена је свакодневно у текућој седмици на пункту у сали Средње школе у Малом Зворнику.

За стара лица и особе са инвалидитетом, који желе да буду вакцинисани, а немају услове да дођу до амбуланте, општина ће обезбедити превоз до места за имунизацију.

Према резултатима анкете о заинтересованоси грађана за вакцинацију, која је обављена у протеклих неколико дана, жељу да буде вакцинисано изразило је 60 становника месне заједнице Велика Река, у Цулинама 26, у Доњој Трешници и Амајићу 29, у Доњој Борини 11, Сакару 8, Доњем Насељу и месној заједници Центар 21 грађанин.

У Брасини и Радаљу приликом анкетирања није било заинтересованих за вакцинацију.

У питању су села чија је већина становништва већ вакцинисана на пункту у Малом Зворнику.

Љиљана Ристановић