У Малом Зворнику током маја настављено је истраживање и уређење археолошког локалитета „Орловине“.

Радови обухватају извођење археолошких истраживања, конзервацију и презентацију на остацима средњовековне цркве на локалитету.

Вредност наведених активности износи 6.816.186,50 динара са ПДВ-ом, а средства за реализацију обезбедила је локална самоуправа из буџета.

Према речима председника општине, Зорана Јевтића, локална самоуправа у Малом Зворнику у протекле четири године омогућила је наставак истраживања на локалитету, започетих 2013. године.

„Имајући у виду значај археолошког налазишта Орловине, финансирали смо и израду техничког пројекта конзервације налазишта, који представља основ за заштиту пронађених материјалних остатака и уређење локалитета у туристичке сврхе“, рекао је Јевтић.

Он је навео да је у догледно време планирано и формирање музејске збирке, како би пронађени предмети били адекватно смештени, заштићени и представљени јавности.

У оквиру музејске збирке биће изложени предмети пронађени на локалитету, као и други артефакти, који сведоче о богатом културно-историјском наслеђу општине.

Предстоји и уређење прилаза локалитету за посетиоце, изградња неопходне путне и друге инфраструктуре, уређење пешачких стаза, са местима за одмор, као и прилаза видиковцима, са којих се пружа величанствен поглед на Зворничко језеро и околину.

Заслуге за откривање локалитета „Орловине“ припадају историчару и великом заљубљенику у историју Малог Зворника професору историје Дејану Павићу, који је, на жалост, пре неколико година преминуо, а на чију иницијативу су пре 8 година почела поменута археолошка истраживања.

Захвалност на истраживачком раду и упорности да нам омогући увид у раздобље историје, које је, прекривено слојевима земље, вековима стајало неоткривено, општина Мали Зворник дугује и професору Дејану Радичевићу, доценту Филозофског факултета у Београду, који је заједно са професором Павићем, али и након његове смрти, предано радио на откривању Орловина.

Према тврдњама стручњака, „Орловине“ су после Царичиног града други значајан археолошки локалитет у Србији, који сведочи о животу на овом простору у време владавине византијског цара Јустинијана.

На Орловинама су пронађени остаци утврђења из рановизантијског периода, тачније из 6. века нове ере, као и остаци цркве већих димензија типа базилике и различитих ситних предмета из тог доба.

Интересантно је да су у оквиру истраживања на истом локалитету пронађени и остаци грађевина и други материјални остаци из раног средњег века.

Љиљана Ристановић